Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Štátny fond rozvoja bývania poskytol vlani viac ako 142 miliónov eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Na štátny príspevok k hypotekárnym úverom bolo počas minulého roka hypotekárnym bankám zo štátneho rozpočtu poskytnutých 27,628 milióna eur.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) vlani podporil oblasť bývania na Slovensku celkovou sumou viac ako 142 miliónov eur.

Išlo o dotácie na rozvoj bývania, bankové záruky za úvery a zvýhodnené úvery.

"Z uvedenej sumy finančné prostriedky vo výške 54,904 milióna eur predstavovali zdroje štátneho rozpočtu," uvádza sa v materiáli Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR, ktorý dnes zobrala vláda SR na vedomie.

Štát vlani podporil bývanie aj nepriamo. Na poskytovanie dotácií na rozvoj bývania boli poskytnuté finančné prostriedky v celkovej hodnote viac ako 20 miliónov eur. "Uvedené finančné prostriedky smerovali na financovanie stavieb nájomných bytov, technickej vybavenosti a odstraňovanie systémových porúch bytových domov," uviedol v materiáli rezort výstavby.

Na štátny príspevok k hypotekárnym úverom bolo počas minulého roka hypotekárnym bankám zo štátneho rozpočtu poskytnutých 27,628 milióna eur. Stavebne sporiteľne vlani získali na štátnu prémiu k stavebnému sporeniu, ktoré poskytujú, sumu vo výške takmer 40 miliónov eur. V rámci programu bankových záruk sa vyčerpalo viac ako 1,5 milióna eur.