Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Konkurencia stavebných firiem v ČR tlačí ceny v tendroch dolu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vďaka tomu klesá ich ponúkaná realizačná cena až o 45 %. Štát tak môže na cestnú infraštruktúru výrazne znížiť výdavky.

Praha 24. septembra (TASR) - Stavebné firmy s nízkymi objednávkami znižujú ceny dopravných stavieb v Česku. O zákazky niekedy v tendroch bojuje až 12 spoločností. Vďaka tomu klesá ich ponúkaná realizačná cena až o 45 %. Štát tak môže na cestnú infraštruktúru výrazne znížiť výdavky.

Pokiaľ ide o technologicky náročné diaľnice, počet uchádzačov býva nižší, ale osem záujemcov o výstavbu diaľnice D11 zo Smiřic do Jaroměřa stlačili výslednú realizačnú cenu o 38 %.

„Zdanlivo veľmi nízke ceny sa môžu dodatočne zvýšiť až o 20 %,“ uviedla Miroslava Pošvářová, stavebná inžinierka a súdna znalkyňa pre stavebníctvo. „Českým firmám sa zvyčajne podarí uplatniť rozličné práce navyše, ktoré dvíhajú finálnu výšku rozpočtu. V tom majú výhodu voči zahraničným stavebným spoločnostiam, ktoré sa v tom nedokážu orientovať. Preto sa v tendroch so svojimi vyššími cenami nepresadzujú,“ informovala.

Profesora Stavebnej fakulty ČVUT Petra Moosa prekvapilo, že štát umožňuje zúčastniť sa tendrov aj firmám, ktoré mali v minulosti problémy s kvalitou.

Firmy dávajú záruku na svoje práce až na desať rokov. „Ak sa na dopravnej stavbe vyskytuje nejaká skrytá nekvalita, počas dlhej záruky sa podľa našich skúseností prejaví,“ uviedol hovorca Riaditeľstva ciest a diaľnic (ŘSD) Jan Studecký.

V Česku sa teraz stavia 230 kilometrov diaľnic a ciest prvej triedy. Ďalších 152 kilometrov je podľa ministra dopravy Dana Ťoka pripravených na realizáciu.