Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Stavebná produkcia v eurozóne vzrástla prvý raz za tri mesiace

Ilustračná snímka. Foto: Facebook GMX News Austria

V rámci členských štátov Európskej únie, ktorých údaje mal Eurostat k dispozícii, najvyšší medzimesačný rast stavebnej produkcie zaznamenali Slovinsko a Holandsko.

Luxemburg 17. novembra (TASR) - Stavebná produkcia v eurozóne zaznamenala v septembri prvý rast za tri mesiace, tempo rastu bolo však minimálne. Uviedol to v piatok v prvom odhade štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Podľa Eurostatu sa produkcia v stavebníctve eurozóny zvýšila v septembri po úprave o sezónne vplyvy medzimesačne o 0,1 % po tom, ako v auguste po revízii údajov stagnovala. Pôvodne úrad za mesiac august informoval o poklese stavebnej produkcie o 0,2 %. Výstavba budov vzrástla v septembri oproti augustu o 0,2 %, v prípade inžinierskych stavieb aktivita stagnovala.

V medziročnom porovnaní pokračovala produkcia v stavebnom sektore eurozóny v raste, pričom tempo rastu sa výrazne zrýchlilo. Zatiaľ čo v auguste vzrástla po revízii medziročne o 1,9 %, v septembri rast dosiahol 3,1 %. Augustový údaj revidoval Eurostat z pôvodného odhadu rastu na úrovni 1,6 %.

Naopak, v širšej Európskej únii zaznamenala stavebná produkcia v septembri medzimesačný pokles o 0,4 %. Tempo poklesu sa tak zrýchlilo, keď v auguste dosiahlo 0,2 %. Oproti septembru minulého roka sa stavebná produkcia v EÚ zvýšila o 2,6 %.

V rámci členských štátov Európskej únie, ktorých údaje mal Eurostat k dispozícii, najvyšší medzimesačný rast stavebnej produkcie zaznamenali Slovinsko (4 %) a Holandsko (1,1 %). Naopak, najvýraznejší pokles evidovali Rumunsko (-4,6 %), Maďarsko (-3,8 %) a Slovensko (-2,4 %).

Medziročne najviac vzrástla produkcia v stavebníctve v Maďarsku (23,8 %), Poľsku (18,1 %), Slovinsku (7 %) a vo Švédsku (6,8 %). Naopak, pokles zaznamenali Rumunsko (-13,5 %), Británia (-1,4 %) a Belgicko (-0,4 %).