Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Stravné lístky môžu dostať len študenti zamestnaní na zmluvu

Foto: TASR/František Iván

Hodnota stravnej poukážky musí byť minimálne 3 eurá, čo je 75 % zo 4 eur.

Bratislava 20. júna (TASR) – Študenti majú nárok na stravu hradenú zamestnávateľom, len ak sa počas prázdnin zamestnajú na základe pracovnej zmluvy.

"Brigádnik, ktorý pracuje na základe dohody o brigádnickej práci študentov či inej, takzvaní dohodári môžu dostať stravu, len ak sa na tom so zamestnávateľom písomne dohodli. Ústna dohoda nepostačuje. Nárok na zabezpečenie stravovania však dohodár zo zákona nemá," upozornila hovorkyňa Národného inšpektorátu práce (NIP) Slavěna Vorobelová.

Na zabezpečenie stravovania majú totiž zákonný nárok len zamestnanci v pracovnom pomere, ktorí majú so zamestnávateľom uzavretú pracovnú zmluvu, pričom v rámci zmeny vykonávajú prácu viac ako štyri hodiny.

Zamestnávateľ prispieva na stravovanie na každé jedlo sumou, ktorá predstavuje najmenej 55 % jeho ceny, najviac však 2,20 eura, čo zodpovedá 4 eurám, ktoré sa poskytujú ako stravné pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín. Hodnota stravnej poukážky musí byť minimálne 3 eurá, čo je 75 % zo 4 eur. Okrem toho zamestnávateľ môže na stravovanie poskytnúť aj príspevok zo sociálneho fondu, zvyšok ceny jedla si zamestnaný študent hradí sám.