Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

ŠÚ SR druhýkrát zisťuje dopad krízy na finančnú situáciu domácností

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V štvrtom štvrťroku minulého roku uviedlo 16,6 % obyvateľov SR, že sa im príjem pri porovnaní s predchádzajúcim rokom medziročne znížil.

Bratislava 3. augusta (TASR) - Štatistický úrad (ŠÚ) SR uskutoční od augusta do decembra tohto roka už druhýkrát špeciálne zisťovanie "Ročný zber údajov o sociálnej inklúzii, životných podmienkach, blahobyte a sociálnej participácii". Zisťovanie bude prebiehať v slovenských domácnostiach elektronickou a anonymnou formou, informovali vo štvrtok štatistici.

Elektronický dotazník obsahuje otázky napríklad o tom, či sa zmenil príjem domácnosti v porovnaní s predchádzajúcim rokom, otázky týkajúce sa dopadu zvýšených cien energií na domácnosť, alebo zamerané na spokojnosť s rôznymi oblasťami života. V roku 2023 sa zisťujú aj informácie o aktivitách obyvateľov v rôznych dobrovoľníckych organizáciách. Do zisťovania je zapojených približne 2000 domácností v 447 obciach a mestách Slovenska, ako aj v mestských častiach Bratislavy a Košíc.

"Zozbierané údaje poskytnú zásadné štatistické informácie o aktuálnej finančnej situácii obyvateľstva, schopnosti obyvateľov vyjsť s peniazmi a ich spokojnosti s rôznymi oblasťami života. Analytický pohľad na dopady zvýšenia cien energií a inflácie na život domácností bude zároveň možné porovnať a interpretovať v širšom medzinárodnom kontexte EÚ," objasnil Matej Kubala z odboru štatistiky životnej úrovne obyvateľstva ŠÚ SR.

Zisťovanie bude realizované podľa metodiky štatistického úradu Európskej únie Eurostat. Všetky údaje z dotazníkov slúžia výlučne pre potreby štátnej štatistiky, sú dôverné a chránené podľa slovenskej a európskej legislatívy.

Na Slovensku sa špeciálne zisťovanie tohto druhu realizuje už po druhýkrát. V štvrtom štvrťroku minulého roku uviedlo 16,6 % obyvateľov SR, že sa im príjem pri porovnaní s predchádzajúcim rokom medziročne znížil. Naopak, 17,5 % obyvateľov uviedlo, že sa im príjem zvýšil. Vo všetkých sledovaných štvrťrokoch vlaňajška uviedlo viac ako 65 % ľudí, že sa ich príjem takmer nezmenil.