Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Taliansko sužuje sucho. Ohrozuje produkciu olivového oleja

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Nedostatok vody v lombardskom údolí Valtellina spôsobil tiež prepad úrody jabĺk o 40 % a vysoké teploty znižujú aj produkciu mlieka.

Rím 29. júla (TASR) - Taliansko sužuje dlhodobé sucho, ktoré ohrozuje produkciu olivového oleja v krajine. Zväz talianskych pestovateľov olív Unaprol počíta v tomto roku pre sucho s prepadom produkcie o 50 %. Klimatické zmeny kladú pre odvetvie veľké výzvy, myslí si zväz.

Po dobrej jari spôsobila vlna vysokých teplôt a sucha, že olivy vyschli. Umelé zavlažovanie totiž nestačí na to, aby zabránilo škodám spôsobeným suchom. Z dôvodu nízkej produkcie sa počíta s nárastom cien na rekordné úrovne, uviedol Unaprol.

Sucho má negatívny vplyv nielen na produkciu olív. Nedostatok vody v lombardskom údolí Valtellina spôsobil tiež prepad úrody jabĺk o 40 %, uviedol poľnohospodársky zväz Coldiretti. Zber jabĺk sa tam začne medzi 10. a 15. augustom. Vysoké teploty znižujú aj produkciu mlieka. Už niekoľko týždňov dávajú kravy v regiónoch mimoriadne zasiahnutými teplou vlnou o 15 percent menej mlieka než normálne.