Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Súd začal konkurzné konanie voči poisťovni Rapid Life

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Začatie konkurzného konania už má podľa slov nútenej správkyne právne účinky, súd vo veci koná a posúdil, že spoločnosť je v úpadku a je predlžená.

Košice 18. januára (TASR) – Okresný súd Košice I rozhodol o začatí konkurzného konania voči skrachovanej životnej poisťovni Rapid life so sídlom v Košiciach. Vyplýva to z uznesenia zverejneného vo štvrtok v Obchodnom vestníku.

Návrh na vyhlásenie konkurzu v poisťovni podala koncom novembra nútená správkyňa Irena Sopková. Začatie konkurzného konania už má podľa jej slov právne účinky, súd vo veci koná a posúdil, že spoločnosť je v úpadku a je predlžená. "V tomto prípade do piatich dní od zverejnenia v Obchodnom vestníku by mal byť vyhlásený konkurz a mal by byť určený konkurzný správca, čím činnosť núteného správcu skončí," uviedla Sopková vo pre TASR.

Po vyhlásení konkurzu budú mať klienti Rapid life na uplatnenie si svojich pohľadávok 45 dní. O postupe sa dozvedia v Obchodnom vestníku. "Poškodených je 14.730 fyzických osôb a okolo 50 právnických osôb v celkovej výške 26 miliónov eur," uviedla nútená správkyňa. Ku dňu podania návrhu na vyhlásenie konkurzu pritom bol majetok spoločnosti podľa jej slov nepatrný. Otázne tak je, či sa klienti k nejakým peniazom dostanú.

Nútenú správu v polovici júna 2017 zaviedla v poisťovni Národná banka Slovenska (NBS). Dôvodom boli zistenia, že poisťovňa závažne ohrozuje práva klientov. Nútená správkyňa podala na štatutárov trestné oznámenie.

Podľa bývalého vedenia poisťovne bolo vyhlásenie nútenej správy nezákonným postupom a malo tak dôjsť k porušeniu práva na spravodlivý proces.