Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Súkromný sektor v USA vytvoril menej pracovných miest, než sa čakalo

Ilustračná snímka. Foto: TASR Marko Erd

Ekonómovia očakávali, že vo februári vznikne v súkromnom sektore 150.000 nových miest.

Washington 6. marca (TASR) - Súkromný sektor v Spojených štátoch vytvoril vo februári viac nových pracovných pozícií než v prvom mesiaci roka, počet nových miest však zaostal za očakávaniami. Ukázali to v stredu zverejnené údaje inštitútu ADP. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu RTTNews.

Podľa údajov ADP v americkom súkromnom sektore vzniklo vo februári 140.000 nových pracovných miest. V januári sa ich po revízii smerom nahor vytvorilo 111.000.

Ekonómovia však očakávali, že vo februári vznikne v súkromnom sektore 150.000 nových miest. Vychádzali pritom z pôvodných údajov za január, ktoré poukazovali na vytvorenie len 107.000 nových pracovných pozícií.

Správa ADP predchádza údaje o vývoji na celom pracovnom trhu, ktoré v piatok (8. 3.) zverejní americké ministerstvo práce. Očakáva sa, že ministerstvo oznámi vytvorenie celkovo 200.000 nových pracovných miest po vzniku 353.000 pracovných pozícií za mesiac január. Čo sa týka miery nezamestnanosti, analytici počítajú s tým, že v porovnaní s januárom sa nezmení a aj vo februári dosiahne 3,7 %.