Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Švajčiarsko plánuje zaviesť daň z dovozu elektrických áut

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Vláda uviedla, že vzhľadom na neustály nárast počtu elektromobilov, ktoré sa cenovo približujú autám so spaľovacími motormi, už oslobodenie od dane nie je potrebné.

Ženeva 5. apríla (TASR) - Švajčiarsko plánuje od budúceho roka zaviesť daň z dovozu automobilov aj na elektromobily, ktoré boli doteraz od poplatku oslobodené. Federálna rada v stredu uviedla, že týmto krokom chce kompenzovať výpadky príjmov z automobilovej dane a podporiť verejné financie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Daň predstavuje 4 % z dovoznej hodnoty vozidiel, a nie z ich konečnej predajnej ceny. Elektrické autá sú od dane oslobodené v snahe zvýšiť ich atraktivitu. Vláda uviedla, že vzhľadom na neustály nárast počtu elektromobilov, ktoré sa cenovo približujú autám so spaľovacími motormi, už oslobodenie od dane nie je potrebné.

Počet dovážaných elektrických áut sa zvýšil približne z 8000 v roku 2008 na viac ako 45.000 v roku 2022. Elektromobily tak podľa vládnych údajov vo Švajčiarsku vlani tvorili takmer pätinu celkového dovozu automobilov.