Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Moderné vykurovanie 4. generácie na Slovensku bude aj chladiť

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Slovensko má vďaka existujúcej infraštruktúre potenciál byť jedným z európskych lídrov v novej ére tzv. Smart City.

Bratislava 8. októbra (TASR) - Zvyšovanie efektivity a znižovanie plytvania zdrojmi energie prináša nové výzvy pre existujúce systémy centrálneho zásobovania teplom (CZT). V modernom vykurovaní 4. generácie bude trendom využívanie centrálneho vykurovania a odpadového tepla priamo z domácností. Uviedol to predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT) Stanislav Janiš.

Slovensko má podľa neho vďaka existujúcej starostlivo vybudovanej infraštruktúre potenciál byť jedným z európskych lídrov v novej ére tzv. Smart City, v rámci ktorej budú centrálne systémy zásobovania zohrávať ešte významnejšiu úlohu.

"Systémy CZT a chladom budú zohrávať v budúcej ére Smart City ešte významnejšiu úlohu, ako je tomu dnes. Systémy CZT sú vnímané ako najefektívnejší a najekologickejší spôsob výroby tepla. Vytvárajú v mestách žijúci, efektívne fungujúci, inteligentný systém, ktorý dokáže efektívne prepájať a udržovať v rovnováhe výrobu a spotrebu, umožňuje skladovať energiu v čase jej prebytku, implementovať rôzne formy energie, ktoré v meste vznikajú, vrátane obnoviteľných zdrojov energie (OZE), využiť 'odpadové' teplo, ktoré inak uniká v podobe emisií do ovzdušia," priblížil.

Zdôraznil, že spolu s využívaním odpadového tepla u konečného spotrebiteľa maximalizujú efektívnosť využitia energie a znížia plytvanie energetickými zdrojmi. "Práve tieto koncepty CZT a chladom s využívaním rôznych foriem energie, ktoré v meste vznikajú, vrátane odpadového tepla, sa objavujú v najnovších návrhoch európskych energetických politík, ktorými by sa malo Slovensko inšpirovať," dodal Janiš.

Slovenský zväz výrobcov tepla je záujmovým združením právnických osôb – výrobcov tepla, ktoré vzniklo v novembri 1998. Poslaním zväzu je podpora podnikania v oblasti CZT, zastupovanie malých a stredných výrobcov tepla pri riešení problémov efektívnej výroby a dodávky tepla s cieľom dosiahnuť prijateľné podmienky pre podnikanie v tejto oblasti.