Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Udržiavanie vykurovacej sústavy si musia zabezpečiť aj vlastníci bytov

Ilustračné foto Foto: ifoyer.com

S prípravami začínajú teplári podľa SZVT hneď po ukončení vykurovacej sezóny, ktorá podľa vyhlášky končí 31. mája.

Bratislava 5. augusta (TASR) - Udržiavanie vykurovacej sústavy v bytovom dome počas leta si musia zabezpečiť aj vlastníci bytov. Upozornil na to Slovenský zväz výrobcov tepla (SZVT) v súvislosti s tým, že teplári pracujú aj v lete a pripravujú sa na vykurovaciu sezónu.

S prípravami začínajú teplári podľa SZVT hneď po ukončení vykurovacej sezóny, ktorá podľa vyhlášky končí 31. mája. Teplári využívajú práve letné obdobie na pravidelné kontroly a údržbu vykurovacích zariadení. Vtedy je dopad odstávok na odberateľov najnižší.

"Nepostačuje, ak opatrenia v lete vykoná len dodávateľ tepla. Iba pravidelne udržiavaná vykurovacia sústava zaistí najekonomickejšiu prevádzku," zdôraznil predseda predstavenstva SZVT Stanislav Janiš.

Pripomenul, že ak je ventil na radiátore počas leta zatvorený, voda vo vykurovacom systéme naň zbytočne tlačí, čo prispieva k jeho poškodeniu. Naopak, naplno otvorený ventil radiátora umožňuje prirodzenú cirkuláciu vody vo vykurovacej sústave a zabraňuje vzniku usadenín.

"Nielen počas vykurovacej sezóny, ale aj v letnom období je potrebné občas skontrolovať aktuálny tlak vykurovacej sústavy. Ak dôjde k akýmkoľvek nevysvetliteľným výkyvom, je potrebné zbystriť pozornosť a rýchlo konať," podčiarkol Janiš.

"Pred začatím vykurovacej sezóny je potrebné odvzdušniť vykurovaciu sústavu bytového domu pomocou ventilu, z ktorého by po úspešnom vypustení vzduchu mala voda plynulo vytekať. Väčšinou sa odporúča začať postupne od tých najnižšie položených," dodal predseda predstavenstva SZVT.