Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Taxify nedopadol ako Uber, v SR môže naďalej ponúkať svoje služby

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Michal Krajčír z agentúry Tailor PR uviedol, že súd rozhodol o tom, že Občianske združenie koncesovaných taxikárov je povinné nahradiť Taxify náhradu trov konania.

Bratislava 25. mája (TASR) - Taxify nedopadol ako Uber. Na Slovensku môže naďalej slobodne ponúkať svoje služby. TASR o tom informoval Michal Krajčír z agentúry Tailor PR.

Občianske združenie koncesovaných taxikárov (OZKT) sa podľa jeho informácií na Okresnom súde Bratislava I ešte 22. februára 2018 domáhalo, aby súd uložil spoločnosti Taxify povinnosť zdržať sa prevádzkovania a sprostredkúvania taxislužby na území SR pomocou osôb a vozidiel, ktoré údajne nespĺňajú požiadavky kladené na vodiča či vozidlo taxislužby podľa zákona o cestnej doprave.

Krajčír informoval, že občianske združenie odôvodňovalo svoj návrh poukazom na uznesenie Okresného súdu Bratislava I, ktorým nariadil tzv. neodkladné opatrenie voči spoločnosti Uber B.V. a uložil mu obsahovo analogické zdržovacie povinnosti. Podľa OZKT spoločnosť Taxify vykonáva rovnakú službu.

Upozornil, že po zhodnotení všetkých skutkových tvrdení a predložených dôkazov sa však súd s týmito tvrdeniami nestotožnil a dospel k záveru, že neboli splnené podmienky pre nariadenie neodkladného opatrenia, ktorého sa žalobca svojím návrhom domáhal a návrh zamietol. Súd okrem iného uviedol, že žalobca nepreukázal, aby Taxify prevádzkovalo dopravu v rozpore s verejnoprávnymi predpismi. V neposlednom rade súd vo svojom odôvodnení uviedol, že Taxify nie je možné uložiť povinnosť zdržať sa vykonávania činnosti (teda prevádzkovanie alebo sprostredkovanie taxislužby), keďže túto činnosť v skutočnosti nevykonáva.

OZKT však podľa Krajčíra 23. apríla 2018 podalo na ten istý okresný súd ďalší návrh na nariadenie neodkladného opatrenia, kde opätovne žiadalo Okresný súd Bratislava I, aby uložil spoločnosti Taxify povinnosť zdržať sa prevádzkovania a sprostredkúvania taxislužby na území SR.

Na uvedený opakovaný návrh podľa Krajčíra reagovala spoločnosť Taxify, pričom upozorňovala na to, že Okresný súd Bratislava I už o totožnom návrhu rozhodoval a zamietol ho. Prišlo tak k vzniku prekážky rozhodnej veci (res iudicata), ktorá je neodstrániteľnou procesnou podmienkou. Okresný súd Bratislava I po preštudovaní spisového materiálu zistil, že opakovaný návrh OZKT na nariadenie neodkladného opatrenia proti Taxify sa zhoduje s predchádzajúcim návrhom, ktorý bol právoplatne a vykonateľne zamietnutý 11. apríla 2018. Na základe týchto skutočnosti súd konanie voči Taxify zastavil.

Krajčír dodal, že súd zároveň rozhodol o tom, že OZKT je povinné nahradiť Taxify náhradu trov konania. Rozhodnutie súdu o "opakovanom" návrhu na nariadenie neodkladného opatrenia bolo právnemu zástupcovi Taxify doručené 24. mája 2018.

"Sme radi, že súd takto rozhodol a že na Slovensku bude naďalej zachovaná možnosť slobodne sa rozhodovať o tom, ktorú službu v Bratislave a Košiciach ľudia využijú. Taxify tak bude aj naďalej ponúkať svoje technologické riešenie umožňujúce poskytnutie bezpečného, rýchleho a cenovo dostupného spôsobu cestovania v dvoch najväčších slovenských mestách. Zároveň však vyjadrujeme naše veľké znepokojnenie nad značne neštandardným spôsobom, akým sa v tomto prípade OZKT pokúšalo opakovane dosiahnuť vydanie neodkladného opatrenia proti našej spoločnosti, a to aj napriek tomu, že už vedeli o právoplatnom a vykonateľnom zamietnutí ich pôvodného návrhu," uviedol Roman Sysel, manažér Taxify pre Slovensko a Českú republiku.