Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Telefónica plánuje zrušiť vyše 5000 pracovných miest

Na archívnej snímke z 6. mája 2020 logo španielskeho telekomunikačného koncernu Telefónica na budove v Mníchove. Foto: TASR/DPA

Telefónica zamestnáva v domovskej krajine približne 21.000 ľudí a v celosvetovom meradle má viac než 103.000 zamestnancov.

Madrid 4. decembra (TASR) - Španielska telekomunikačná spoločnosť Telefónica plánuje zrušiť do troch rokov na domácom trhu viac než 5000 pracovných miest. Rozhodnutie, ktorým chce firma znížiť náklady, oznámila v pondelok odborová organizácia UGT. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu Data Center Dynamics.

Firma chce do konca roka 2026 zrušiť v Španielsku celkovo 5100 pracovných pozícií. Ako dôvod uviedla redukciu nákladov a prispôsobenie veľkosti firmy súčasným podmienkam na telekomunikačnom trhu, povedal hovorca odborovej organizácie UGT, ktorá začala s vedením firmy rokovať o podmienkach prepúšťania.

Telefónica zamestnáva v domovskej krajine približne 21.000 ľudí a v celosvetovom meradle má viac než 103.000 zamestnancov. Informácie odborov o prepúšťaní potvrdila, presný údaj však sama nezverejnila.

Už koncom minulého týždňa informovali o plánoch firmy španielske médiá. Presnejšie údaje o rozsahu prepúšťania neboli známe a tlač uvádzala, že by mohlo byť zrušených od 2100 do 3000 miest. Odbory sú v pohotovosti od začiatku novembra, keď vedenie spoločnosti odštartovalo nový trojročný strategický plán zameraný na rast, ziskovosť a udržateľnosť.

Telefónica nie je jedinou telekomunikačnou spoločnosťou, ktorá tento rok oznámila rušenie pracovných pozícií. Pred ňou tak urobili Vodafone, T-Mobile, BT a Telecom Italia.