Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

Tesla znižuje ceny vozidiel v USA

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V poradí piate takéto zníženie cien na najväčšom trhu spoločnosti Tesla od začiatku roka prichádza v čase, keď sa USA pripravujú na prijatie prísnejších noriem tento mesiac.

San Francisco 7. apríla (TASR) – Americký výrobca elektromobilov Tesla znižuje ceny svojich vozidiel na domácom trhu o 2 % až takmer 6 % v snahe prilákať viac kupujúcich v čase, keď úrokové sadzby rastú. Oznámenie sa objavilo v piatok na webovej stránke spoločnosti. TASR o tom informuje na základe správ AP a Reuters.

V poradí piate takéto zníženie cien na najväčšom trhu spoločnosti Tesla od začiatku roka prichádza v čase, keď sa USA pripravujú na prijatie prísnejších noriem tento mesiac. Očakáva sa, že obmedzia daňové úľavy na elektromobily.

Tesla znížila ceny oboch verzií svojho sedanu Model 3 o 1000 USD (916,17 eura) a crossoveru Model Y o 2000 USD. A znížila tiež ceny oboch verzií svojho drahšieho Modelu S a Modelu X o 5000 USD.

Niektorí analytici, ktorí očakávali ďalšie znižovanie cien, vyjadrili obavy, že by to mohlo ohroziť ziskové marže Tesly.

Automobilka tento týždeň oznámila nárast dodávok v 1. štvrťroku len o 4 % na 423.000 vozidiel v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom po znížení cien v Spojených štátoch, Číne a na ďalších trhoch, aby podporila dopyt.

Tesla si dala tento rok za cieľ dodať zákazníkom 1,8 milióna áut. Od začiatku roka znížila cenu svojho základného Modelu 3 o kumulatívnych 11 % a základného Modelu Y o 20 %.