Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Tomlinson potvrdil, že Honda zatvorí svoj závod v Británii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Zatvorenie závodu v Swindone, v regióne na juhozápade Anglicka, ktorý v referende hlasoval za brexit, najskôr potvrdil v utorok poslanec za tento okrsok Justin Tomlinson.

Londýn 19. februára (TASR) - Japonský výrobca automobilov Honda Motor zatvorí svoj závod v Spojenom kráľovstve. Honda je tak pred blížiacim sa brexitom ďalšou automobilkou, ktorá má v pláne stiahnuť sa zo Spojeného kráľovstva.

Zatvorenie závodu v Swindone, v regióne na juhozápade Anglicka, ktorý v referende hlasoval za brexit, najskôr potvrdil v utorok poslanec za tento okrsok Justin Tomlinson. Deň predtým sa totiž v médiách objavili správy, že sa to automobilka chystá oznámiť. Táto správa signalizuje, že automobilový priemysel na britských ostrovoch je na zostupe. A neskôr aj samotná automobilka oficiálne oznámila, že v britskom závode ukončí výrobu v roku 2021.

Honda vo svojom vyhlásení označila "bezprecedentné zmeny v globálnom automobilovom priemysle" za dôvod svojho rozhodnutia zatvoriť britský závod do roku roku 2021, na konci výrobného cyklu súčasného modelu.

Aj Tomlinson zdôraznil, že dôvodom sú "globálne trendy" a nie brexit. V súčasnosti pracuje v závode 3500 ľudí a ďalšie tisícky v dodávateľských reťazcoch.

S blížiacim sa odchodom Británie z Európskej únie (EÚ) 29. marca 2019 podniky zrýchľujú prípravy na možné nepredvídateľné udalosti. Automobilový sektor je zvlášť citlivý na brexit. Šéfovia automobiliek sa obávajú, že vozidlá a komponenty vyvážané do EÚ budú čeliť clám po tom, ako Spojené kráľovstvo opustí blok. A ďalšie obavy vyvolávajú kontroly na hraniciach, ktoré môžu zase spomaliť dodávky komponentov potrebných pre výrobu z kontinentu do Británie.

Británia je sklamaná rozhodnutím Hondy zatvoriť jej závod v Anglicku


Británia je sklamaná rozhodnutím automobilky Honda zatvoriť svoj jediný závod v Spojenom kráľovstve. Minister obchodu Greg Clark pripomenul, že Spojené kráľovstvo je jedným z lídrov v rozvoji automobilových technológií, preto je hlboko sklamané krokom Hondy.

"Toto je devastujúce rozhodnutie pre závod vo Swindone aj pre Britániu," povedal Clark a dodal, že ide o komerčné rozhodnutie, ktorého dôvodom sú bezprecedentné zmeny na svetovom trhu.

Honda v utorok oznámila, že v roku 2021 zatvorí svoju jedinú továreň v Spojenom kráľovstve, kde vyrábala model Civic. Práve ten bude v roku 2021 na konci svojho výrobného cyklu.

Produkciu tohto modelu zastaví automobilka aj v Turecku, kde však plánuje pokračovať vo výrobe iných modelov po roku 2021. Informoval o tom generálny riaditeľ automobilky Takahiro Hačigo na tlačovej konferencii v Tokiu.

Rozhodnutie spoločnosti Honda zavrieť britskú továreň nesúvisí s brexitom a je výsledkom globálnych zmien v priemysle, ako sú klesajúci dopyt po dieselových vozidlách či prísnejšie emisné predpisy, uviedol Ian Howells, viceprezident európskej divízie firmy. Dodal, že bolo výsledkom "prehodnotenia aktivít spoločnosti v Európe".

Spresnil, že firma sa rozhodla v rámci nových investícií sústrediť sa na Čínu, Spojené štáty a Japonsko.

Zatvorenie továrne Swindon v južnom Anglicku však znamená stratu 3500 pracovných miest, čo je považované za veľkú ranu pre britský automobilový priemysel krátko pred brexitom.

Honda je pritom jednou z niekoľkých automobiliek, ktoré prehodnocujú svoju prítomnosť v Spojenom kráľovstve a v Európe.

Pred dvoma týždňami japonský Nissan zrušil plány na výrobu nového športovo-úžitkového vozidla X-Trail v Británii. A americká automobilka Ford Motor varovala, že v prípade brexitu bez dohody presunie výrobu z Británie.

Najväčšia britská automobilka Jaguar Land Rover minulý mesiac zase oznámila výrazné škrty pracovných miest v Británii.