Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Trumpov biznis ohrozuje samotná príroda

Donald Trump. Foto: TASR/AP

Americký prezident svojím rozhodnutím odstúpiť od Parížskej klimatickej dohody ohrozuje vlastné podnikanie.

Washington 17.júna (TABLET.TV) - Rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa odstúpiť od Parížskej klimatickej dohody by mohlo v konečnom dôsledku poškodiť jeho vlastné impérium s nehnuteľnosťami. Zvlášť tie, ktoré sa nachádzajú na pobreží Južnej Floridy. Jeho rozprávkovo vyzerajúce Mar-a-Lago so 126 izbami, rozkladajúce sa na ploche 10 kilometrov štvorcových, k oblohe týčiace sa mrakodrapy na slnečnej Floride nesúce jeho meno, či golfový raj na Miami, ohrozujú totiž stúpajúce moria.

V Južnej Floride je už dnes bežné vidieť zaplavené cesty počas búrok, či takzvané kráľovské prílivy, ktoré nútia mestá, aby investovali nemalé peniaze do systémov odčerpávajúcich vodu. Ak sa v tomto storočí zvýši hladina mora o necelý meter, golfové trávniky Trumpovho rezortu Mar-a-Lago skončia pod vodou. Nemilý osud postretne aj mosty, ktoré zabezpečujú prístup na toto miesto.


Ešte počas tohto storočia odborníci očakávajú, že more zaplaví množstvo hraničných ostrovov. Americký prezident má nehnuteľnosti vo vodách v blízkosti kanadského Vancouveru, Panama City, či v Indii. Zo všetkého sú najviac v ohrození jeho rezorty na Floride. Ak by sa naplnili najkatastrofickejšie predpovede, tak do roku 2100 skončí v tejto oblasti pod vodou viac ako 900 tisíc domovov. V rámci Palm Beach by zmizla polovica obývaných domov v hodnote takmer 11 miliárd dolárov.