Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Finančná stabilita Európy je závislá od eurovalu, tvrdí Peter Kažimír

Foto: TASR/Martin Baumann

Úverová kapacita nového mechanizmu bude predstavovať 500 miliárd eur.

Bratislava/Luxemburg 8. októbra (TASR) - Minister financií SR Peter Kažimír v súvislosti s dnešným vznikom Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) vyzdvihol jeho význam pre Európu. Prvé, inauguračné zasadnutie výboru guvernérov trvalého eurovalu sa uskutočnilo dnes popoludní v Luxemburgu, kde ministri financií eurozóny (Euroskupina) podpísali zakladajúce dokumenty EMS.

"Posledné turbulentné roky v Európe poukázali na potrebnosť nových mechanizmov, ktoré by doplnili existujúcu architektúru Európskej únie. Existencia takých mechanizmov mohla pomôcť predísť dnešným problémom. Vzhľadom na prepojenosť ekonomík eurozóny je potrebný spoločný mechanizmus, ktorý by prostredníctvom finančnej pomoci podporoval finančnú stabilitu v Európe," uviedol vo svojom stanovisku Kažimír, ktorý zastupuje Slovensko na rokovaní Euroskupiny.

Peter Kažimír
Foto: TASR/Martin Baumann

Historický míľnik


"Spustenie EMS predstavuje historický míľnik pre budúcnosť menovej únie v Európe. Eurozóna teraz disponuje trvalým a efektívnym ochranným valom, ktorý je kľúčovou súčasťou našej stratégie na zabezpečenie finančnej stability v eurozóne," zhodnotil význam trvalého eurovalu podľa agentúry Reuters šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker.

Úverová kapacita nového mechanizmu bude predstavovať 500 miliárd eur. Pôžičky bude poskytovať krajinám eurozóny, ktoré sa ocitnú vo finančných problémoch. Príslušná vláda bude musieť oficiálne požiadať EMS o pomoc, pričom súčasťou záchranného balíka budú vždy podmienky v oblasti rozpočtu a reforiem, ktoré bude musieť krajina plniť.