Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Ueda signalizoval koniec záporných úrokových sadzieb

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Keďže inflácia sa už viac ako rok pohybuje nad dvojpercentným cieľom, na trhoch sa množia špekulácie, že BoJ čoskoro začne zvyšovať úrokové sadzby.

Tokio 11. septembra (TASR) - Guvernér japonskej centrálnej banky (BoJ) Kazuo Ueda signalizoval koniec politiky záporných úrokových sadzieb. To sa však stane, až keď sa bude blížiť dosiahnutiu jej dvojpercentného inflačného cieľa. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

BoJ by mohla mať do konca roka dostatok údajov na to, aby rozhodla, či môže ukončiť politiku záporných sadzieb, uviedol Ueda v rozhovore pre denník Jomiuri Šimbun.

"Keď budeme presvedčení, že Japonsko čaká trvalé zrýchľovanie inflácie sprevádzané rastom miezd, existujú rôzne potenciálne rozhodnutia, ktoré môžeme prijať." Ak bude BoJ predpokladať, že môže dosiahnuť inflačný cieľ aj po ukončení politiky záporných sadzieb, ukončí ju, dodal Ueda.

BoJ v súčasnosti v rámci svojej politiky záporných sadzieb nastavila krátkodobé úrokové sadzby na úrovni -0,1 %. V rámci úsilia o oživenie ekonomiky a udržateľné dosiahnutie svojho cieľa zároveň drží výnosy 10-ročných štátnych dlhopisov na úrovni okolo nuly.

Keďže inflácia sa už viac ako rok pohybuje nad dvojpercentným cieľom, na trhoch sa množia špekulácie, že BoJ čoskoro začne zvyšovať úrokové sadzby.

Ueda však zdôraznil potrebu zachovať mimoriadne uvoľnenú politiku, až kým BoJ nebude presvedčená, že inflácia sa udržateľne udrží na úrovni okolo 2 % za podpory solídneho rastu dopytu a miezd. Kľúčovým faktorom podľa Uedu bude, či budú mzdy pokračovať v raste aj v budúcom roku.