Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

ÚJD by mal preskúmať informácie o údajných nedostatkoch v Mochovciach

Jadrová elektráreň Mochovce Foto: TASR/Henrich Mišovič

Konštatuje to organizácia Greenpeace v stanovisku k údajným uniknutým informáciám z e-mailovej komunikácie medzi zamestnancami firiem.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Úrad jadrového dozoru (ÚJD) SR vystupuje skôr ako propagátor jadra a nie ako kontrolný úrad. Konštatuje to organizácia Greenpeace v stanovisku k údajným uniknutým informáciám z e-mailovej komunikácie medzi zamestnancami firiem, ktoré sa venujú kvalite a kontrole prác na dostavbe jadrovej elektrárne Mochovce (EMO3,4).

"Úrad by mal tieto dokumenty preskúmať a zaistiť nápravu. Máme však reálnu obavu, že sa tak nestane, aj vzhľadom na naše predošlé skúsenosti s ÚJD, pri ktorých úrad vystupuje skôr ako propagátor jadrovej energetiky a nie kontrolný úrad a dlhodobo sa snaží sám zatajovať pred verejnosťou informácie o bezpečnosti elektrárne," vyhlásil v stanovisku koordinátor kampaní Greenpeace Slovensko Pavol Široký.

Organizácia bude od ÚJD žiadať, aby preskúmal podozrenia z nekvalitnej práce v Mochovciach, ktoré boli zverejnené na stránke Anonymous. Ako prvý o nich na Slovensku informoval spravodajský portál aktualne.sk.

"Uniknuté dokumenty od Anonymous v Taliansku potvrdzujú to, čo Greenpeace pozná z minulých jadrových projektov po celom svete. Konštrukcie jadrových elektrární sú zložité, čo v realite znamená, že za závojom pekne vyzerajúcich dokumentov je každodenný neporiadok," konštatoval odborný konzultant Greenpeace v oblasti jadrovej energetiky a energetickej politiky Jan Haverkamp, ktorý analyzoval niektoré uniknuté dokumenty. Poukázal pritom na príklady nedostatkov v jadrových elektrárňach v Južnej Kórei, českom Temelíne či fínskom Olkiluoto.

Uniknutá dokumentácia, ktorú Greenpeace považuje za autentickú, poukazuje podľa Haverkampa na realitu mochoveckého projektu. "Každá jadrová elektráreň má slabosti, pretože realita je iná, než bol plán. V prípade jadrovej elektrárne Mochovce 3,4 je o to znepokojujúcejšie, že ide o projekt s dizajnom zo sedemdesiatych rokov minulého storočia s iba nepodstatnými vylepšeniami, ktoré nespĺňajú súčasné bezpečnostné koncepty," domnieva sa odborník. Podľa neho je na čase zastaviť tento nekoncepčný projekt a pracovať na alternatívach v oblasti obnoviteľných zdrojov energie, ktoré sú čisté a lacnejšie.

Talianska stránka Anonymous na začiatku novembra zverejnila údajnú e-mailovú komunikáciu medzi zamestnancami talianskych firiem, ktoré sa venujú kvalite a kontrole prác na dostavbe EMO3,4 a dokumentáciu o kontrolách zvarov na rôznych dôležitých potrubiach. Stránka okrem iného upozorňuje, že "z testov vykonaných v Mochovciach sa ukazuje, že inšpektor, ktorý sledoval montážnu činnosť, nespracoval kvalitu procesov a dokumentáciu primeraným spôsobom" a "v súčasnej dobe bola dokumentácia spracovaná na vyhovujúcu i napriek nájdenému množstvu nezrovnalostí".

Úrad neustále preveruje bezpečnosť prevádzky jadrových zariadení

Úrad jadrového dozoru (ÚJD) SR neustále preveruje bezpečnosť prevádzky jadrových zariadení, ako aj činnosti pri ich výstavbe. "Venuje sa taktiež podnetom neanonymným, ako aj anonymným, ktoré sa týkajú bezpečnosti jadrových zariadení, čiže bude sa venovať aj tomuto podnetu," uviedla hovorkyňa ÚJD Zuzana Hosťovecká v reakcii na vyjadrenia hnutia Greenpeace k údajným uniknutým informáciám o nedostatkoch v kvalite a kontrole prác na dostavbe jadrovej elektrárne Mochovce (EMO3,4).

"Na základe prvého preskúmania dokumentov môžeme predbežne konštatovať, že v jednom z uvedených dokumentov sú v rámci klasifikácie označené niektoré komponenty slovom "critical". Omyl vznikol chybným výkladom slova "critical", ktoré je v dokumente použité pre označenie častí zariadenia (potrubí), ktorým treba venovať zvláštnu pozornosť pri projektovaní. Musia byť navrhnuté tak, aby v prípade ich poškodenia neboli ohrozené zariadenia dôležité pre jadrovú bezpečnosť. Ide teda o fázu projektovania, a až finálne projekty sú predkladané ÚJD na posúdenie," ozrejmila Hosťovecká.

V ďalšom dokumente sa podľa nej opisuje kontrola zvarov pri montáži na jadrových zariadeniach. "Kontroly (v anglickom dokumente "inspections") sú vykonávané revíznymi technikmi držiteľa povolenia, ktorí majú oprávnenie takéto skúšky vykonávať a je potrebné z takejto skúšky vykonať záznam. Z uvedeného textu vyplýva, že záznam, ktorý bol vykonaný, nespĺňal požiadavky legislatívy a bolo ho potrebné prepracovať. Je teda správne, že sa trvalo na tom, aby dokumentácia z kontroly zvarov bola upravená tak, aby bola v súlade s legislatívnymi požiadavkami," zdôraznila hovorkyňa ÚJD.

"Závery, ktoré skupina Anonymous vyvodzuje z uniknutých dokumentov, sú v priamom rozpore s reálnym obsahom týchto dokumentov. V súčasnosti analyzujeme, či tieto dokumenty sú autentické alebo s nimi bolo manipulované," uviedla v reakcii Jana Burdová, hovorkyňa spoločnosti Slovenské elektrárne (SE), ktorá je prevádzkovateľom elektrárne v Mochovciach.

Kvalita komponentov používaných pre dostavbu elektrárne, ktoré sa v správe spomínajú, podľa Burdovej podlieha prísnej kontrole a je testovaná podľa najprísnejších bezpečnostných štandardov. "Okrem toho kvalita vykonávaných prác na dostavbe elektrárne je neustále preverovaná, kontrolovaná a hodnotená nezávislými orgánmi na národnej a medzinárodnej úrovni - ÚJD, Národného inšpektorátu práce, Technickou inšpekciou a nezávislými tímami medzinárodných odborníkov pracujúcimi aj pre MAAE (Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu), ktorí kontrolovali dostavbu Mochoviec v apríli a septembri 2013," dodala Burdová.