Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví vyhlásil mimoriadnu reguláciu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Úrad chce takto stabilizovať situáciu s bezpečnosťou dodávky elektriny a plynu v SR.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) začal v piatok konanie o mimoriadnej regulácii voči subjektom v oblasti elektroenergetiky a plynárenstva v SR. Informoval o tom hovorca úradu Radoslav Igaz.

Úrad chce takto stabilizovať situáciu s bezpečnosťou dodávky elektriny a plynu v SR. Mimoriadna situácia je podľa Igaza vyhlásená na základe nepriaznivého vývoja na trhu s dodávkou elektriny a plynu v SR.

Mimoriadnu reguláciu vyhlásil úrad po predchádzajúcom prerokovaní s Európskou komisiou (EK). V zmysle paragrafu 16 zákona o regulácii v sieťových odvetviach sa konanie o mimoriadnej regulácii začína z podnetu úradu.

Mimoriadnu reguláciu môže úrad vykonať len po predchádzajúcom prerokovaní s EK. Ak je to potrebné na dosiahnutie účelu regulácie a ak vznikne mimoriadna trhová situácia alebo ak si to vyžaduje ochrana spotrebiteľa, úrad môže regulovať aj ďalšiu činnosť, tovar alebo cenu v sieťových odvetviach. Ďalšou zákonnou možnosťou je, že úrad vykoná mimoriadnu reguláciu, ak to vyplýva zo všeobecného hospodárskeho záujmu.