Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Úrady žiadajú Evergrande, aby firma najprv vyplatila robotníkov

Na archívnej snímke zo 4. októbra 2021 bezpečnostný pracovník stojí v sídle čínskej developerskej skupiny Evergrande Group v Hongkongu. Foto: TASR/AP

Vyplatiť zamestnancov pred najväčším sviatkom v Číne bude prioritou nielen pre Evergrande, ale aj pre množstvo ďalších developerov, ktorí majú problémy.

Peking 16. decembra (TASR) - Čínske regulačné úrady vyzvali zadlženú developerskú skupinu Evergrande, aby uprednostnila vyplatenie robotníkov a dodávateľov a zabránila tak akémukoľvek riziku sociálnych nepokojov. Uviedli to zdroje oboznámené s touto záležitosťou, ktoré chceli zostať v anonymite.

Čínske úrady sa zameriavajú najmä na to, aby boli uhradené výplaty pred sviatkami nového lunárneho roka, ktoré sa začínajú 1. februára, keď sa migrujúci stavební robotníci vydajú na cestu k svojim rodinám, uviedli zdroje.

Evergrande mala k 30. júnu tohto roka 163.119 zamestnancov a nepriamo podporuje živobytie mnohých ďalších ľudí.

Vyplatiť zamestnancov pred najväčším sviatkom v Číne bude prioritou nielen pre Evergrande, ale aj pre množstvo ďalších developerov, ktorí majú problémy.

Inštrukcie pre Evergrande podčiarkujú účasť vlády na rozhodovaní v spoločnosti, pričom priority Komunistickej strany budú mať zrejme prednosť pred záujmami bánk, držiteľov dlhopisov a akcionárov.

Čínska ľudová banka a vláda provincie Kuang-tung, v ktorej má Evergrande sídlo, uviedli, že budú pracovať na odstránení rizík súvisiacich s developerskou skupinou, na ochrane ľudí, ktorí zaplatili za byty a tiež na zabezpečení sociálnej stability.

Predstavitelia provincie Kuang-tung a Evergrande sa už údajne obrátili na ďalšie miestne úrady, aby prediskutovali, ako je možné zabezpečiť vyplatenie miezd, uviedol jeden zo zdrojov. Ak je na viazaných účtoch stavebných projektov dostatok finančných prostriedkov, vláda najskôr uvoľní mzdy pre migrujúcich robotníkov a potom zúčtuje dodávateľské účty, uviedli zdroje.

V projektoch, ktoré nie sú plne financované, sa diskutuje o niekoľkých možnostiach vrátane využitia nepredaných bytov na pokrytie poplatkov alebo vrátenie peňazí za kúpu neupravených pozemkov na vyplatenie dodávateľov a robotníkov.

Spolu s robotníkmi chce Peking uprednostniť záujmy asi 1,5 milióna ľudí, ktorí už zaplatili a čakajú na odovzdanie svojich bytov.

Úrady v provincii medzitým centrálna vláda vyzvala, aby dokončili projekty tam, kde sú k dispozícii finančné prostriedky, a hľadali partnerov – iných developerov alebo štátne podniky – tam, kde chýbajú.