Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Úrokové sadzby v Maďarsku opäť klesli

Sídlo Maďarskej centrálnej banky v Budapešti. Foto: TASR/AP

Maďarská mena oslabila o 1,7 % od 26. októbra, keď internetová stránka Origo zverejnila, že Medzinárodný menový fond (MMF) neplánuje obnoviť rokovania s Budapešťou o preventívnej úverovej linke.

Budapešť 30. októbra (TASR) - Maďarská národná banka (Magyar Nemzeti Bank, MNB) znížila úrokové sadzby už tretí mesiac po sebe. Snaha podporiť slabú ekonomiku prevážila nad obavami z vysokej inflácie.

MNB dnes v súlade s očakávaniami znížila kľúčovú dvojtýždňovú depozitnú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu na 6,25 %. Aj po znížení je to najvyšší kľúčový úrok v rámci Európskej únie.

MNB nečakane spustila prebiehajúce kolo uvoľňovania menovej politiky v auguste, keď predtým nemenila úrokové sadzby sedem mesiacov po sebe.

Maďarská ekonomika upadla do recesie v 2. kvartáli. Vláda tento mesiac znížila svoju prognózu vývoja hrubého domáceho produktu (HDP). Tento rok počíta s poklesom o 1,2 % a nie o 0,1 %. Na budúci rok by sa maďarská ekonomika mala vrátiť k rastu, ktorý podľa aktuálnej predpovede dosiahne 0,9 % a nie 1,6 %. Medziročná miera inflácie v septembri vzrástla na 6,6 % zo 6 % v auguste.

Forint po rozhodnutí MNB posilnil o 0,2 % na 284,59 HUF/EUR. Maďarská mena oslabila o 1,7 % od 26. októbra, keď internetová stránka Origo zverejnila, že Medzinárodný menový fond (MMF) neplánuje obnoviť rokovania s Budapešťou o preventívnej úverovej linke.