Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

ÚRSO: Budúca cena elektriny bude stabilizovaná na úrovni roka 2023

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

Úrad podľa Jurisa vyzval uvedených dodávateľov, aby upravili svoje cenové návrhy v súlade sa rozhodnutím o VHZ.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Regulovaná cena dodávky elektriny pre domácnosti bude stabilizovaná približne na úrovni roka 2023. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) však prerušil cenové konania pre troch veľkých dodávateľov elektriny (ZSE, SSE a VSE), keďže podľa úradu požadujú nárast cien elektriny pre domácnosti nad rámec povinností im udelených v rozhodnutí Ministerstva hospodárstva (MH) SR o všeobecnom hospodárskom záujme (VHZ). V tlačovej správe to uviedol medzičasom odvolaný predseda úradu Andrej Juris.

Úrad podľa Jurisa vyzval uvedených dodávateľov, aby upravili svoje cenové návrhy v súlade sa rozhodnutím o VHZ. V prípade zraniteľných odberateľov mimo domácnosti klesne úradom určená regulovaná cena za dodávku elektriny v roku 2024 na základe doposiaľ vydaných cenových rozhodnutí medziročne v priemere o 71 %.

"V roku 2023 mnohí odberatelia platia v skutočnosti ceny zastropované a kompenzované vládou SR, ktoré majú prednosť pred cenami stanovenými úradom. Preto výsledný dosah na odberateľov elektriny a plynu budú mať prípadné opatrenia vlády SR na rok 2024. Úrad už od leta 2023 upozorňoval, že bez vládnych opatrení budú domácnosti v prípade plynu a vybraní zraniteľní odberatelia v prípade elektriny a plynu čeliť riziku vysokých cenových nárastov. Preto sme opakovane odporúčali vláde SR zaviesť opatrenia na zmiernenie dosahov pre tieto skupiny odberateľov," uviedol Juris.

Úrad zároveň v priebehu novembra v zákonných lehotách vydal 28 cenových rozhodnutí s cenami za dodávku plynu zraniteľným odberateľom pre dodávateľov plynu a 76 cenových rozhodnutí s cenami za dodávku elektriny zraniteľným odberateľom pre dodávateľov elektriny.

Na základe vydaných cenových rozhodnutí úradom určená regulovaná cena dodávky plynu pre domácnosti v roku 2024 medziročne klesne v priemere o 27 %, a v prípade zraniteľných odberateľov mimo domácnosti v priemere o 40 %.

"Úrad zároveň upozorňuje, že dodávateľom elektriny alebo plynu nestanovuje pevnú cenu, ale maximálnu cenu, ktorú dodávatelia nemôžu prekročiť. Úrad vyzýva dodávateľov, aby v rámci svojich možností v konkurenčnej súťaži ponúkali svojim odberateľom nižšiu cenu elektriny alebo plynu oproti maximálnej cene určenej úradom," dodal ÚRSO.

Vláda na pondelkovom rokovaní predsedu úradu z funkcie odvolala. Podľa vlády konal totiž v rozpore s povinnosťou konať nezávisle od pokynov štátnych orgánov, orgánov územnej samosprávy, iných orgánov verejnej moci a od ďalších osôb.