Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

ÚRSO: Nové vedenie ušetrilo domácnostiam i štátu stovky miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Holjenčík nastúpil do funkcie 6. decembra 2023. Úrad zároveň informoval, že odvtedy vydal v oblasti elektroenergetiky celkovo 271 rozhodnutí.

Bratislava 11. januára (TASR) - Nové vedenie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) ušetrilo podľa slov svojho predsedu Jozefa Holjenčíka domácnostiam i štátu stovky miliónov eur. Vo štvrtok o tom informoval hovorca úradu Radoslav Igaz.

"Začali sme dôsledne využívať všetky regulačné nástroje, ktoré máme k dispozícii, vrátane cenových konaní a mimoriadnej regulácie a výsledkom je, že už v tomto roku ľudia za energie zaplatia menej ako v roku 2023," uviedol Holjenčík.

Holjenčík nastúpil do funkcie 6. decembra 2023. Úrad zároveň informoval, že odvtedy vydal v oblasti elektroenergetiky celkovo 271 rozhodnutí.

"Úrad celkovo svojimi regulačnými rozhodnutiami od decembra znížil požiadavku na kompenzácie zo štátneho rozpočtu a zníženie niektorých druhov taríf v roku 2024 o sumu vyše 439,13 milióna eur. Úspora sa týka zníženia nákladov na tarifu za prevádzkovanie systému (144,57 milióna eur), nákladov na tarifu za systémové služby (83,85 milióna eur), zníženia povoleného množstva strát elektriny (87,2 milióna eur) a korekcie nákladov na nákup elektriny na straty (123,7 milióna eur)," špecifikoval hovorca.

"Zdôrazňujem, že v tomto prípade nejde len o úsporu pre štátny rozpočet, ale priamo aj pre peňaženky všetkých odberateľov. Zníženie tarify za prevádzkovanie systému, tarify za systémové služby, ale aj ceny za elektrinu na straty na úroveň roka 2022, teda menej ako to bolo vlani a navyše pod úroveň nariadení vlády SR, znamená priamu úsporu vo faktúrach všetkých odberateľov za elektrinu už v roku 2024," uzavrel Holjenčík.