Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

ÚRSO prerušil cenové konanie o zvýšení cien plynu pre domácnosti

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Plynári dlhodobo upozorňujú na fakt, že regulačný úrad vo svojich rozhodnutiach nezohľadňuje trhovú realitu, čo spôsobuje, že regulované ceny sú umelo nastavené na nízkej úrovni.

Bratislava 12. júla (TASR) - Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) prerušil cenové konanie o návrhu spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, a.s., (SPP) na úpravu regulovaných cien plynu pre domácnosti.

TASR to dnes potvrdil hovorca regulačného úradu Miroslav Lupták. Plynári predložili 13. júna návrh na zvýšenie cien za dodávku plynu pre domácnosti v priemere o 17 %.

"Počas cenového konania sa objavili zložité právne problémy, ktoré je potrebné vyriešiť, aby sa mohlo pokračovať v tomto cenovom konaní. Prerušenie je v medziach zákona a v súlade so zákonom. Nedopustili sme sa ničoho zvláštneho," vysvetlil hovorca ÚRSO.

"SPP považuje rozhodnutie ÚRSO prerušiť cenové konanie o návrhu na úpravu regulovaných cien pre domácnosti len 2 dni pred uplynutím zákonnej lehoty z dôvodu dosiaľ nevydaného rozhodnutia súdu za vysoko neštandardné," reagoval hovorca SPP Peter Bednár s tým, že firma zotrváva na svojom stanovisku, že regulovaná cena plynu nezohľadňuje skutočné náklady potrebné na zabezpečenie dodávky plynu pre jej 1,3 milióna zákazníkov. SPP bude preto predmetné rozhodnutie v najbližších dňoch analyzovať a následne rozhodne o prijatí ďalších krokov.

Plynári dlhodobo upozorňujú na fakt, že regulačný úrad vo svojich rozhodnutiach nezohľadňuje trhovú realitu, čo spôsobuje, že regulované ceny sú umelo nastavené na nízkej úrovni. Táto situácia, ktorá pretrváva niekoľko rokov, má podľa Bednára za následok, že za roky 2008 až 2011 SPP v regulovanom segmente zaznamenal kumulovanú stratu vo výške približne 200 miliónov eur.

Cenový návrh SPP podľa hovorcu vychádzal z objektívnej skutočnosti, že vývoj výmenného kurzu amerického dolára voči euru je výrazne odlišný, ako predpokladal regulátor pri nastavovaní cien na tento rok. "Regulátor tiež okrem iného neuznal žiadne náklady SPP na skladovanie plynu, ktoré sa pohybujú na úrovni niekoľkých desiatok miliónov eur ročne," spresnil Bednár.

SPP preto očakáva v tomto roku v regulovanom segmente domácností opäť stratu vo výške niekoľkých desiatok miliónov eur.