Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

ÚRSO ukončil cenové konania v elektroenergetike aj plynárenstve

Na snímke tabuľa s nápisom Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) SR. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Priemerná trojčlenná rodina so spotrebou vody 34 kubických metrov za rok na osobu zaplatí rádovo o desiatky eur viac.

Bratislava 11. januára (TASR) - Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) ukončil všetky cenové konania v elektroenergetike aj v plynárenstve. Pozitívny vplyv na ceny budú mať podľa úradu určené hodnoty tarify za prevádzkovanie systému (TPS) a tiež výška tarify za systémové služby (TSS), ktoré sú nižšie, ako bola ich hodnota určená nariadením vlády. Podobne bude nižšia aj cena elektriny určenej na straty, uviedol ÚRSO na svojej internetovej stránke. Ceny plynu zostávajú na rovnakej úrovni ako vlani.

"Cena tepla určená úradom k 1. januáru 2024 klesla v priemere oproti cene určenej k 31. decembru 2023 pre domácnosti približne o 14 % a pre ostatných odberateľov približne o 16 %," uviedol ÚRSO. Úrad zdôraznil, že ide o priemer cien tepla v rámci celej Slovenskej republiky. Tie sa líšia podľa jednotlivých dodávateľov.

Od začiatku roka sa zároveň zvýšili ceny v štyroch zo 14 veľkých vodárenských spoločností. Oravská vodárenská spoločnosť zvýšila cenu odpadovej vody o 6,55 %, Vodárenská spoločnosť Ružomberok zvýšila cenu pitnej vody o 24,49 % a odpadovej vody o 1,71 %.

Cenu pitnej aj odpadovej vody zvýšili Trenčianske vodárne a kanalizácie, a to o 14,04 % a 11,1 %. Severoslovenské vodárne a kanalizácie zvýšili cenu pitnej vody o 4,18 % a odpadovej vody o 4,42 %. Priemerná trojčlenná rodina so spotrebou vody 34 kubických metrov za rok na osobu zaplatí rádovo o desiatky eur viac.