Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

ÚRSO: V roku 2020 dodávateľov plynu menili najmä veľkoodberatelia

Na snímke tabuľa s nápisom Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) SR. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Výrazný nárast počtu zmien dodávateľov plynu však úrad zaznamenal u veľkých a stredných odberateľov, ktorí nepodliehajú cenovej regulácii.

Bratislava 17. marca (TASR) – Počet domácností, ktoré vlani zmenili dodávateľa, sa mierne zvýšil. Iného dodávateľa si vybralo 48.481 domácností, čo je o 481 viac ako v roku 2019. Na Slovensku v minulom roku pôsobilo 26 aktívnych dodávateľov plynu pre koncových odberateľov, informoval v stredu Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

"Keďže na Slovensku máme plne liberalizovaný trh, každý odberateľ plynu má právo vybrať si svojho dodávateľa," uviedol hovorca ÚRSO Radoslav Igaz. Maximálnu cenu plynu pre domácnosti u jednotlivých dodávateľov každoročne určuje práve ÚRSO.

Výrazný nárast počtu zmien dodávateľov plynu však úrad zaznamenal u veľkých a stredných odberateľov, ktorí nepodliehajú cenovej regulácii. V minulom roku tak zmenil svojho dodávateľa plynu každý štvrtý veľkoodberateľ, čo je oproti roku 2019 dvojnásobný nárast. Platí, že zmena dodávateľa sa viac oplatí pre odberateľov s vyššou spotrebou plynu, kde komoditná zložka ceny má vyšší podiel na koncovej cene. Preto je hlavný nárast zaznamenaný práve pri veľkoodbere a strednom odbere, kde dodávateľa zmenilo 17 % odberateľov.