Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

ÚRSO: Verejnosť môže pripomienkovať vyhlášky o plyne a elektrine

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Predpokladaný termín začiatku medzirezortného pripomienkového konania je apríl 2024.

Bratislava 6. februára (TASR) - Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) vyzval verejnosť na zasielanie podnetov k pripravovaným vyhláškam o pravidlách fungovania vnútorného trhu s plynom a elektrinou. Legislatívny proces sa začal zverejnením predbežnej informácie na portáli Slov-Lex, informoval ÚRSO na svojej webovej stránke.

"Úrad pripravuje nové vyhlášky, ktoré ustanovujú pravidlá pre fungovanie vnútorného trhu s elektrinou a pravidlá pre fungovanie vnútorného trhu s plynom. Úrad zároveň v tejto súvislosti dáva verejnosti možnosť, v termíne od 5. 2. do 16. 2. 2024, zasielať na úrad svoje podnety a návrhy,"
uviedol ÚRSO.

Návrh vyhlášky o fungovaní vnútorného trhu s elektrinou bude zohľadňovať zmeny na vnútornom trhu s elektrinou v nadchádzajúcom období. Ide napríklad o proces zmeny bilančnej skupiny či zodpovednosť za odchýlku a vzťahy medzi účastníkmi trhu s elektrinou, ak dochádza k prenášaniu zodpovednosti za odchýlku na iného účastníka trhu s elektrinou. Súčasťou pripravovanej vyhlášky majú byť aj podmienky pripojenia elektroenergetických a odberných elektrických zariadení do sústavy.

Predpokladaný termín začiatku medzirezortného pripomienkového konania je apríl 2024.