Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Donald Trump sa zúčastní na Svetovom ekonomickom fóre v Davose

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Všetky americké vlády posielajú na fórum do Davosu pravidelne svojich zástupcov. Prezidenti ale možnosť osobnej účasti zvyčajne nevyužijú.

Washington 9. januára (TASR) - Americký prezident Donald Trump sa zúčastní na januárovom Svetovom ekonomickom fóre v Davose vo Švajčiarsku, oznámila v utorok Trumpova hovorkyňa Sarah Sandersová.

Trump je podľa vyjadrenia Sandersovej z nadchádzajúcej návštevy na tomto "snobskom" fóre vo švajčiarskych Alpách nadšený. Pôjde o prezidentovu piatu zahraničnú pracovnú cestu od nástupu do funkcie vlani v januári, informovala americká televízna stanica CNN.

"Prezident privítal možnosť, aby mohol so svetovými lídrami dosiahnuť pokrok v rámci svojej agendy Amerika na prvom mieste," povedala hovorkyňa. "Prezident sa teší, že bude na tohtoročnom Svetovom ekonomickom fóre môcť propagovať svoje politiky na posilnenie amerického obchodu, amerických podnikov a amerických pracovníkov."

Všetky americké vlády posielajú na fórum do Davosu pravidelne svojich zástupcov. Prezidenti ale možnosť osobnej účasti zvyčajne nevyužijú. Ronald Reagan sa napríklad v minulosti vyjadril k účastníkom zhromaždenia prostredníctvom satelitného prenosu. Prvým šéfom Bieleho domu, ktorý v roku 2000 do Davosu vycestoval, bol v roku 2000 Bill Clinton, ktorý tam predniesol pamätný prejav. Iný prezidenti George H.W. Bush, George W. Bush ani Barack Obama túto možnosť nikdy nevyužili.

CNN upozorňuje, že Trump sa v Davose dostane do jednej rokovacej sály s mnohými medzinárodnými elitami, na ktoré útočil počas svojej vlaňajšej prezidentskej kampane. Bývalý podnikateľ Trump pricestuje na túto prestížnu konferenciu, ktorá sa koná 23.-26. januára, iba niekoľko dní pred svojím prvým prejavom o stave únie naplánovaným na 30. januára.