Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

USA nominovali na najvyšší post v Svetovej banke Jima Yong Kima

Jim Young Kim Foto: TASR/AP

Kim je vyštudovaný lekár a je jedným z odborníkov na boj proti AIDS a tuberkulóze, ako aj v oblasti rozvojovej pomoci.Svetová banka sa pritom sústreďuje práve na boj proti chudobe a rozvojovú pomoc.

Washington 23. marca (TASR) - Americký prezident Barack Obama prekvapujúco nominoval na najvyšší post v Svetovej banke prezidenta Dartmouth College a experta v oblasti svetového zdravotníctva Jim Young Kima. Podľa médií by tento nečakaný krok mohol zmierniť kritiku zo strany reformujúcich sa krajín, ktorým sa nepáči, že Svetovú banku vždy vedie Američan.

Kim, ktorý sa narodil v Južnej Kórei a do USA sa presťahoval s rodičmi vo veku päť rokov, je vyštudovaný lekár a je jedným z odborníkov na boj proti AIDS a tuberkulóze, ako aj v oblasti rozvojovej pomoci. Svetová banka sa pritom sústreďuje práve na boj proti chudobe a rozvojovú pomoc.

Od založenia Svetovej banky v roku 1944 je nepísaným pravidlom, že ju vedie Američan, zatiaľ čo v čele Medzinárodného menového fondu (MMF) stojí Európan. Proti tomuto modelu však v poslednom čase ostro vystupujú reformujúce sa ekonomiky, ktoré požadujú, aby najvyššie posty v dôležitých finančných inštitúciách zastávali ľudia na základe odbornosti, a nie národnosti.

Nominácie je možné predkladať do 23.00 h SEČ, pričom rozhodnutie by malo padnúť koncom budúceho mesiaca.