Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

ÚVO spája sily s úradom na ochranu oznamovateľov v boji proti korupcii

Na archívnej snímke z 10. januára 2022 predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Dlugošová poznamenala, že pre úrad na ochranu oznamovateľov je nesmierne dôležité poskytovať oznamovateľom čo najlepší servis a podporu.

Bratislava 4. apríla (TASR) – Predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák podpísal v pondelok memorandum o spolupráci s predsedníčkou Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti Zuzanou Dlugošovou. Informovala o tom riaditeľka tlačového odboru ÚVO Janka Zvončeková.

"V memorande sme si vytýčili rámec spolupráce našich inštitúcií tak, aby nebola dotknutá ich nezávislosť. Zvlášť v súčasnosti je naša odborná spolupráca v boji proti korupcii kľúčová," skonštatoval Hlivák. Poukázal tiež na to, že Slovensko dostane historický objem peňazí z európskych zdrojov, či už v podobe peňazí z plánu obnovy alebo z eurofondov. Pomôcť zamedziť nekalým praktikám majú podľa neho zmeny Trestného zákona, ktoré inicioval aj úrad, ale tiež dôsledná dohľadová činnosť ÚVO navonok aj dovnútra.

Dlugošová poznamenala, že pre úrad na ochranu oznamovateľov je nesmierne dôležité poskytovať oznamovateľom čo najlepší servis a podporu. "Po polroku činnosti úradu sa ukazuje, že najzávažnejšie podozrenia z nekalých praktík a podvodov sa týkajú práve verejných obstarávaní. Preto je pre nás kľúčová spolupráca práve s ÚVO, s ktorým by sme radi konzultovali konkrétne prípady oznamovateľov. Vzájomné vzdelávanie a zdieľanie skúseností z praxe bude viesť ku kvalitnému posudzovaniu prípadov, a tak aj efektívnejšej ochrane oznamovateľov," dodala.