Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

V Británii pribúdajú bankroty v pohostinskom sektore pre infláciu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Podľa výsledkov štúdie vlani zaniklo v Británii celkovo 512 prevádzok v pohostinstve v porovnaní s 280 v roku 2021.

Londýn 13. februára (TASR) - Počet krčiem a barov v Spojenom kráľovstve, ktoré boli nútené zavrieť svoje brány, sa minulý rok takmer zdvojnásobil. Zasiahla ich vysoká inflácia, rovnako ako spotrebiteľov. Ukázala to v pondelok štúdia účtovníckej skupiny UHY Hacker Young. TASR o to informuje na základe správy AFP.

Podľa výsledkov štúdie vlani zaniklo v Británii celkovo 512 prevádzok v pohostinstve v porovnaní s 280 v roku 2021. "Pohostinstvá a bary čelia rastúcim nákladom a obavám z klesajúceho predaja," uvádza sa v správe.

Ceny energií prudko vzrástli a počas zimy tvrdo zasiahli firmy v pohostinstve po tom, čo vláda zrušila pomoc podnikom s účtami za energie. Okrem toho tzv. kríza životných nákladov vrátane zvyšovania úrokových sadzieb centrálnej banky ovplyvnila správanie spotrebiteľov, takže míňajú menej peňazí na "nepodstatné veci" vrátane nápojov alebo jedla v baroch a reštauráciách.

Štúdia odhalila, že podnikanie v Spojenom kráľovstve negatívne ovplyvnili aj štrajky na železnici, ktoré sú súčasťou pokračujúcich masových protestov zamestnancov vo verejnom aj súkromnom sektore za lepšie platy.