Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

V humenskom Mecom Group začali s hĺbkovými sanitačnými opatreniami

Spoločnosť Mecom, ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Analýzou sa totiž podľa veterinárov v dvoch vzorkách slaniny vyrobenej v tomto závode zistila prítomnosť Listerie monocytogenes.

Humenné 15. decembra (TASR) - V závode spoločnosti Mecom Group v Humennom začali v piatok s hĺbkovými sanitačnými opatreniami. Súvisia s predošlými zisteniami lokálnej Regionálnej a veterinárnej správy (RVPS). Analýzou sa totiž podľa veterinárov v dvoch vzorkách slaniny vyrobenej v tomto závode zistila prítomnosť Listerie monocytogenes.

Ako informovala Eva Sziglová zo spoločnosti, opatrenia sa uskutočňujú koncom týždňa, keďže cez víkendy je v závode pravidelne odstavená výroba. Vykonávajú ich v súčinnosti s RVPS v Humennom. Ide o sanitáciu všetkých zariadení, priestorov a pracovných pomôcok, filtrov vo vzduchotechnike i medzistropných priestorov. Súčasťou hĺbkových hygienických opatrení je využitie nových vysoko účinných čistiacich a dezinfekčných prostriedkov počas sanitácie, ale aj germicídnych lámp počas nočných zmien.

Podľa Sziglovej bola spoločnosť koncom novembra informovaná RVPS v Humennom, že z odobratých 65 testovaných vzoriek z 13 výrobkov v tamojšom závode, boli dve vzorky z dvoch výrobkov označené ako pozitívne na výskyt baktérie Listeria monocytogenes. O týchto zisteniach informovala Štátna veterinárna a potravinová správa SR, výrobky sa sťahovali z trhu.

Sziglová ďalej uviedla, že z rovnakých produktov boli zároveň odobraté "kontravzorky" a poslané do certifikovaného laboratória Eurofins v Nových Zámkoch. "Žiadny pozitívny nález uvedenej baktérie sa v týchto vzorkách nepotvrdil. Napriek tomu spoločnosť Mecom Gorup pristúpila k preventívnemu stiahnutiu uvedených výrobkov z trhu a zvýšila intenzitu hygienických opatrení," doplnila.

Podľa jej ďalších slov sa v ich závodoch dodržiavajú všetky hygienické a iné požiadavky na zariadenia či postupy, pričom mikrobiologické ukazovatele vo výrobkoch podliehajú pravidelným kontrolám.