Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Ekonomika

V januári stúpol objem úverov pre domácnosti aj nefinančné spoločnosti

Foto: TASR

"Najvyšší medzimesačný rast zaznamenali úvery domácnostiam, avšak tento objem bol pomerne nízky v porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi," informovala banka.

Bratislava 28. marca (TASR) - Objem úverov nefinančným spoločnostiam, ako aj domácnostiam zaznamenal v januári 2012 rast. Informovala o tom dnes vo svojom marcovom čísle Mesačného bulletinu Národná banka Slovenska (NBS). "Najvyšší medzimesačný rast zaznamenali úvery domácnostiam, avšak tento objem bol pomerne nízky v porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi," informovala banka.

Nárast úverov v segmente domácností o 99 miliónov eur oproti decembru 2012 súvisí podľa NBS so sezónnymi vplyvmi. Medziročný rast sa pritom nepatrne zvýšil o 0,4 percentuálneho bodu na 11,5 %. "Rast úverov domácnostiam bol determinovaný najmä úvermi na nehnuteľnosti, ktoré tvoria väčšinu úverov," uviedla NBS. Kým úvery na nehnuteľnosti tvorili až 91 miliónov eur z celkového objemu, podiel úverov na spotrebu bol 8 miliónov eur.

Po očakávanom decembrovom poklese úverov nefinančným spoločnostiam sa v januári ich stav mierne zvýšil o 37 miliónov eur. Medziročný rast úverov nefinančným spoločnostiam sa znížil o 2,4 percentuálneho bodu na 5,2 %. "Banky poskytli v januári najmä krátkodobé úvery do jedného roka a úvery s lehotou splatnosti do 5 rokov," konštatovala banka.

Na druhej strane však v segmente nefinančných spoločností klesli dlhodobé úvery, čo môže naznačovať odkladanie investícií, ako aj zvýšenú nedôveru bánk pri poskytovaní dlhodobých úverov.

V rámci vývoja úrokových mier z úverov v januári 2012 výraznejšie reagovali na pokles sadzieb medzibankového trhu úrokové sadzby z úverov nefinančným spoločnostiam. Priemerné úrokové miery z úverov domácnostiam nezaznamenali na začiatku roka výraznejšiu zmenu a mierny nárast dosiahli len ceny úverov na nehnuteľnosti. "Úročenie vkladov nefinančných spoločností, ako aj domácností sa takmer nezmenilo," podotkla banka.