Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

V Maďarsku sa realizujú čínske investičné projekty za vyše 15 mld. eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Projekty vytvoria okolo 25.000 nových pracovných miest, vyhlásil v utorok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Budapešť 23. apríla (TASR) - V Maďarsku sa v súčasnosti realizujú čínske investičné projekty v hodnote približne šesť biliónov maďarských forintov (15,23 miliardy eur), ktoré vytvoria okolo 25.000 nových pracovných miest, vyhlásil v utorok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. TASR o tom informuje na základe správy agentúry MTI.

Čínska ekonomika sa vlani zväčšila o viac ako 5 % a rovnaké tempo rastu si udržala aj v prvom štvrťroku, čo je dobrá správa pre Maďarsko, pretože okrem Nemecka má teraz najväčší vplyv na výkon jeho ekonomiky práve čínska ekonomika, povedal Szijjártó počas návštevy Pekingu. Maďarsko sa podľa neho už stalo hlavnou európskou destináciou čínskych podnikových investícií.

V súčasnosti sa v Maďarsku stavajú závody v hodnote šesť biliónov forintov, ktoré vytvoria 25.000 pracovných miest, prinesú bezpečné živobytie maďarským rodinám a krajine zabezpečia špičkové technológie, pokračoval Szijjártó. Projekty sa zameriavajú na automobilový priemysel, v ktorom sú čínske spoločnosti v súčasnosti lídrami na svetovom trhu, dodal minister.

Za ďalšiu dobrú správu označil skutočnosť, že hodnota obchodu medzi Maďarskom a Čínou vlani prekročila hranicu 10 miliárd amerických dolárov (9,41 miliardy eur), čo sa pravdepodobne zopakuje aj tento rok. "Spolupráca medzi Čínou a Maďarskom priniesla v posledných rokoch obom krajinám veľa výhod a tieto príležitosti dávajú dobré nádeje do budúcnosti," uzavrel Szijjártó.

(1 EUR = 393,9 HUF)

(1 EUR = 1,0632 USD)