Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

V Poľsku skrachovala už deviata cestovka, Poliaci rušia zájazdy

Podľa prieskumu zhruba 44 % Poliakov zrušilo zarezervované zájazdy v cestovných kanceláriách a rozhodli sa zorganizovať si dovolenku radšej sami.

Varšava 12. augusta (TASR) - Stále viac Poliakov ruší zájazdy prostredníctvom cestovných kancelárií potom, ako začali strácať dôveru v sektor, ktorý postihla vlna bankrotov. Ukázal to prieskum agentúry Homo Homini, výsledky ktorého v piatok (10. 8.) zverejnil poľský denník Gazeta Prawna. Ako denník dodal, súčasný rok je pre poľské cestovné kancelárie najhorším v histórii tohto sektora.

Podľa prieskumu zhruba 44 % Poliakov zrušilo zarezervované zájazdy v cestovných kanceláriách a rozhodli sa zorganizovať si dovolenku radšej sami. Dôvodom zvýšených obáv sú početné bankroty cestoviek v poslednom čase. Odhaduje sa, že zhruba 40.000 ľuďom sa nečakane skrátili alebo úplne zrušili dovolenky potom, ako ich cestovná kancelária skrachovala. Na zabezpečenie návratu turistov z dovolenkových destinácií, najmä z Egypta a Grécka, sa vynaložilo asi 6 miliónov zlotých (1,46 milióna eur).

Zatiaľ posledným prípadom v sérii bankrotov tohto leta bola cestovná kancelária Summerelse, ktorá bankrot oznámila vo štvrtok tento týždeň (9. 8.). Bola už deviatou v poradí, ktorá počas súčasnej letnej dovolenkovej sezóny oznámila krach.