Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

V rozpočte na rok 2018 NKÚ upozorňuje na viaceré riziká

Na archívnej snímke predseda Najvyššieho kontrolného úradu SR Karol Mitrík. Foto: TASR - Michal Svítok

Úrad uviedol, že Slovensko prežíva dobré ekonomické časy, čo prináša dobrý základ na vznik stabilného rozpočtu na rok 2018 a naplnenie mnohých cieľov v oblasti verejných financií.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) nemá k návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok zásadné pripomienky, upozorňuje však na viaceré riziká. Konštatuje ich v stanovisku, s ktorým vystúpi predseda NKÚ Karol Mitrík aj na prebiehajúcej schôdzi Národnej rady (NR) SR.

Úrad uviedol, že Slovensko prežíva dobré ekonomické časy, čo prináša dobrý základ na vznik stabilného rozpočtu na rok 2018 a naplnenie mnohých cieľov v oblasti verejných financií. Slovenská ekonomika by podľa prognózy mala v roku 2018 vzrásť medziročne o 4,2 %.

"Z hľadiska štruktúry hrubého domáceho produktu (HDP) je riziko spojené najmä s investíciami, ktorých vývoj nie je zatiaľ stabilný a ktoré senzitívne reagujú aj na čerpanie eurofondov," dodal NKÚ. Na druhej strane, významným faktorom rastu je podľa úradu očakávaná spotreba domácností, ktorá sa má zvyšovať v dôsledku rastu kúpnej sily obyvateľstva, ale aj v dôsledku rastu spotrebiteľských cien tovarov a služieb.

"Schodok rozpočtu verejnej správy je na rok 2018 naplánovaný na úrovni 0,83 % HDP, čo predstavuje upustenie od pôvodne naplánovaného cieľa na úrovni 0,44 % HDP," doplnil kontrolný úrad. Navrhovaným rozpočtom verejnej správy sa dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu podľa NKÚ odďaľuje na rok 2020 a ohrozené je tak aj dosiahnutie strednodobého rozpočtového cieľa.

Výdavky štátneho rozpočtu na rok 2018 sa podľa Najvyššieho kontrolného úradu medziročne znižujú o 8,2 %. Pokles bežných výdavkov oproti roku 2017 je mierny, iba 0,01 %. "Výdavky však v dostatočnej miere nepokrývajú niektoré položky rozpočtu, najmä v oblasti zvýšenia mzdových výdavkov vyplývajúcich z uznesení vlády SR, príspevkov do doplnkových dôchodkových poisťovní v rámci výdavkov na poistné, financovania nových zmlúv na prevádzku a upgrade IT systémov, ktoré boli zaobstarané z prostriedkov EÚ a výdavkov na opravu a údržbu budov a obnovu a doplnenie techniky," vymenoval NKÚ v stanovisku.

Kontrolóri zároveň poukazujú na možný nárast ďalších nezrovnalostí s finančným dosahom na štátny rozpočet. S nízkym čerpaním je spojené riziko neplnenia čiastkových cieľov výkonnostného rámca ku koncu roka 2018. V treťom programovom období je podľa úradu potrebné vyvíjať väčšie úsilie a zabezpečiť dynamické priebežné napĺňanie ukazovateľov výkonnostného rámca.

"Od výsledkov dosiahnutých ku koncu roka 2018 závisí, akú časť z balíka potenciálnych finančných zdrojov zahrnutých v rámci výkonnostnej rezervy v objeme celkom 811,3 milióna eur Európska komisia prerozdelí na financovanie iných prioritných osí alebo programov," upozornil kontrolný úrad.

S tým je podľa NKÚ spojené potenciálne riziko dodatočnej potreby finančného krytia zazmluvnených projektov zo štátneho rozpočtu. "Európska komisia každoročne prevádza Slovenskej republike zálohy za účelom vytvorenia zásoby prostriedkov na vykrytie dočasného nedostatku príjmov za deklarované výdavky. V tejto súvislosti NKÚ SR upozorňuje na potrebu absorbovania ročnej zálohy tak, aby nedochádzalo k vráteniu jej nezúčtovanej časti," dodal kontrolný úrad v stanovisku.