Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

V USA skrachovala renomovaná advokátska kancelária Dewey & LeBoeuf

Dewey & LeBoeuf Foto: internet

Odborníci očakávajú, že do platobnej neschopnosti sa môžu dostať aj ďalšie veľké advokátske kancelárie.

New York 29. mája (TASR) - V Spojených štátoch skrachovala renomovaná advokátska kancelária Dewey & LeBoeuf, ktorá mala množstvo prominentných zákazníkov. Je to najväčší bankrot v brandži.

Odborníci však očakávajú, že do platobnej neschopnosti sa môžu dostať aj ďalšie veľké advokátske kancelárie.

Newyorská právna firma Dewey & LeBoeuf vyhlásila v pondelok (28. 5.) večer platobnú neschopnosť. Je to najväčší krach advokátskej kancelárie v dejinách USA. "Je to veľmi smutný deň pre právnickú brandžu," citoval New York Times bývalého sudcu a v súčasnosti advokáta Richarda J. Holwella. "Dewey je legendárna firma s mnohými skvelými advokátmi a podobný pád sa nevidí často."

Kancelária dlhuje 315 miliónov USD (250,7 milióna eur), väčšinu z toho bankám. Vo firme zostane len niekoľko desiatok z vyše 2500 zamestnancov, ktorí zorganizujú jej likvidáciu.

Korene Dewey & LeBoeuf siahajú do minulosti viac než 100 rokov. Firma mala množstvo prominentných klientov, napríklad hráčke odbory amerických baseballových a basketbalových líg, poisťovací koncern MetLife a podobne.

Dewey & LeBoeuf sa podľa New York Times dostala do problémov pre finančnú krízu. Odborníci tvrdia, že kancelária podobne ako mnohí jej konkurenti rástla príliš rýchlo a míňala vysoké sumy, aby odlákala advokátov od konkurencie.

Podľa profesora práva Stevena J. Harpera v odvetví možno očakávať ďalšie bankroty. "Niektoré veľké kancelárie, ktorých šéfovia si myslia, že ich sa to netýka, sú na rade ako ďalšie."