Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Vedenie WTO by mala prevziať Nigérijčanka N. Okonjo-Iwealaová

Na ilustračnej delegáti kráčajú pred sídlom Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Foto: TASR/AP

Situáciu vo WTO skomplikoval bývalý prezident USA Donald Trump, ktorý zablokoval menovanie nových sudcov do kľúčového Odvolacieho orgánu WTO.

Ženeva 15. februára (TASR) - Svetová obchodná organizácia (WTO) rozhodne v pondelok o novom šéfovi. Je však prakticky isté, že vedenie prevezme bývalá nigérijská ministerka financií a zahraničných vecí Ngozi Okonjo-Iwealaová, ktorá tak bude prvou ženou a zároveň Afričankou na čele inštitúcie.

Ako uviedla agentúra DPA, pôvodne sa o najvyšší post vo WTO uchádzalo viacero kandidátov, postupne sa však ich počet znižoval. Nakoniec zostali Okonjo-Iwealaová a juhokórejská ministerka obchodu Ju Mjong-hi, ktorá však začiatkom februára kandidatúru vzdala. Okonjo-Iwealaová, ktorá pôsobila aj vo vedení Svetovej banky, tak zostala jedinou kandidátkou a potom, ako ju podporila aj administratíva nového amerického prezidenta Joea Bidena, sa jej menovanie na schôdzke predstaviteľov 164 členských krajín považuje za formalitu.

Okonjo-Iwealaová nahradí vo vedení WTO Brazílčana Roberta Azeveda, ktorý svoj post opustil v auguste, o rok skôr, než sa mu mal skončiť mandát. K zmene vo vedení dochádza pritom v období najväčšej krízy v organizácii od jej vzniku v roku 1995.

Situáciu vo WTO skomplikoval bývalý prezident USA Donald Trump, ktorý zablokoval menovanie nových sudcov do kľúčového Odvolacieho orgánu WTO. Ten rieši obchodné spory medzi krajinami. Navyše situáciu WTO sťažujú aj súčasné problémy svetovej ekonomiky.