Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Venezuela očakáva zotavenie ťažby ropy z vlaňajších rekordných miním

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Venezuela zápasí s ekonomickou krízou, pre ktorú milióny ľudí trpia nedostatkom potravín a liekov.

Caracas 14. januára (TASR) - Ťažba ropy vo Venezuele sa od začiatku tohto roka zotavila takmer na 1,9 milióna barelov denne po tom, čo vlani dosiahla historicky najnižšiu úroveň. Minister ropného priemyslu a prezident štátnej ropnej spoločnosti PDVSA Manuel Quevedo sľúbil, že ťažba sa v tomto roku zvýši na viac než 2,4 milióna barelov denne.

"Rok 2018 bude rokom zotavenia po tom, čo sme sa dotkli historických miním. Vďaka našim zamestnancom teraz ťažíme 1,9 milióna barelov denne," povedal v televíznom rozhovore. Podľa neho chcú situáciu zlepšiť, napríklad odstránením korupcie a presunom moci do rúk pracovníkov.

Venezuela v novembri vyťažila 1,834 milióna barelov denne, čo je najnižšia úroveň za minulý rok. Podľa Queveda decembrový údaj, ktorý OPEC zverejní vo štvrtok 18. januára, bude vyšší. Analytici napriek optimizmu Venezuely očakávajú ďalší pokles ťažby a ako dôvod uvádzajú hospodársku krízu.

Venezuela zápasí s ekonomickou krízou, pre ktorú milióny ľudí trpia nedostatkom potravín a liekov. Tento člen Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa výrazne spolieha na ropu, ktorá tvorí zhruba 95 % exportných príjmov. Ťažba však v posledných rokoch výrazne klesala.

Quevedo ako dôvod problémov uvádza sankcie USA a korupciu. Tým podčiarkol vyjadrenia prezidenta Nicolasa Madura, ktorý uviedol, že Venezuela čelí "ekonomickej vojne" vyhlásenej Washingtonom. Kritici naproti tomu považujú za príčinu problémov rozpadajúci sa ropný sektor, oslabenie meny, cenové kontroly a autoritársku vládu, ktorá už vyše desaťročia presadzuje absurdnú politiku.