Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Systém kontroly verejných výdavkov sa má zefektívniť

Ministerstvo financií SR, ilustračné foto Foto: TERAZ.sk/Andrej Galica

Návrh zákona by mal nadobudnúť účinnosť od 1. januára budúceho roka.

Bratislava 3. júna (TASR) - Systém kontroly verejných výdavkov sa má zefektívniť. Zriadiť sa má Úrad vládneho auditu. Vyplýva to z vládneho návrhu zákona o finančnej kontrole a audite vykonávanom verejnou správou, ku ktorému skončilo medzirezortné pripomienkové konanie.

Správne nastavenie verejnej kontroly je podľa Ministerstva financií (MF) SR, ktoré právnu normu predložilo na pripomienkovanie, jedným z dôležitých nástrojov vlády na odhaľovanie skrytých systémových rizík a prevenciu kriminality a podvodov. "Prijatím návrhu zákona sa zefektívni systém verejnej vnútornej kontroly s dôrazom na overovanie a hodnotenie riadenia procesov a všetkých činností nielen pri realizácii programov zahraničnej pomoci v súvislosti so zabezpečením programového obdobia 2014 - 2020, ale aj s dôrazom na ciele programu ESO a ciele programového vyhlásenia vlády," skonštatoval v predkladacej správe rezort financií s tým, že cieľom je vytvoriť také prostredie verejnej vnútornej kontroly a auditu, ktoré zabezpečí, že verejné výdavky sú využívané hospodárne, efektívne, účelne a účinne.

Zriadiť sa má Úrad vládneho auditu s pôsobnosťou v rámci celého územia Slovenskej republiky. "Cieľom uskutočnenia zmeny je zlepšiť proces hodnotenia kvality výkonu vládneho auditu a zrýchliť, zefektívniť a optimalizovať koordináciu vládnych auditov vykonávaných Úradom vládneho auditu z úrovne ministerstva financií," priblížil rezort financií v dôvodovej správe k návrhu zákona.

Úrad má zostať v priamej metodickej pôsobnosti rezortu financií, aby mohol efektívnejšie reagovať na prípadné metodické problémy počas výkonu vládnych auditov a operatívne ich riešiť. "Doposiaľ sa komunikácia týkajúca sa výkonu vládneho auditu a s tým spojeného metodického usmerňovania uskutočňovala prostredníctvom troch riaditeľov správ finančnej kontroly, čo je časovo náročné a výsledkom je nejednotné uplatňovanie metodických usmernení každej správy finančnej kontroly," ozrejmilo MF SR.

Právna norma stanovuje aj pravidlá výkonu predbežnej finančnej kontroly pre obce, ktoré nemajú žiadnych zamestnancov. "Ak obec s malým počtom zamestnancov nevie zabezpečiť základnú finančnú kontrolu dvoma svojimi zamestnancami, tak ju vykoná priamo starosta obce a osoba určená obecným zastupiteľstvom, čo v praxi môže byť aj poslanec obecného zastupiteľstva, ak sa na takomto riešení zhodne obecné zastupiteľstvo a určí takúto osobu uznesením," píše sa v dôvodovej správe. Právnou normou sa má tiež zjednodušiť výkon finančnej kontroly.

Návrh zákona by mal nadobudnúť účinnosť od 1. januára budúceho roka.