Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Video: Z. GABRIŽOVÁ hodnotí Junckerovu správu o stave EÚ

Šéfredaktorka portálu EurActiv.sk Zuzana Gabrižová v relácii Tablet.TV. Foto: Tablet.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz je šéfredaktorka portálu EurActiv.sk Zuzana Gabrižová.

Brusel/Štrasburg 13. septembra (TASR) - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker dnes v Európskom parlamente v Štrasburgu predniesol hodinový prejav o stave Únie. Poukázal v ňom na najväčšie výzvy, ktorým museli Európania čeliť za uplynulý rok a ktoré pred lídrami EÚ stoja v najbližšej budúcnosti.

Jeho prejav vychádzal z výsledkov širokej diskusie na tému "budúcnosť Európy", ktorá prebiehala naprieč kontinentom s občanmi, Európskym parlamentom, národnými parlamentmi, miestnymi a regionálnymi orgánmi a občianskou spoločnosťou.

Vo svojom prejave venovanom otázkam migrácie, bezpečnosti, obchodnej politike EÚ, eurozóne, sociálnemu pilieru či zahraničnej politike EÚ nezabudol Juncker spomenúť ani otázku dvojakej kvality potravín, keď zdôraznil, že "nemôže existovať druhá kategória spotrebiteľov".

S odkazom na krajiny strednej a východnej Európy, ktoré na tento problém upozornili, dodal, že Slováci, Maďari alebo Česi si zaslúžia pod rovnakou značkou dostať tovar rovnakej kvality ako ich spoluobčania v západných krajinách EÚ.