Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Vláda spresnila podmienky víz pre zamestnancov z tretích krajín

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Pracovná zmluva sa bude vyžadovať pri zamestnaniach, na ktoré sa nevyžaduje doklad o dosiahnutom stupni vzdelania alebo odbornej kvalifikácii.

Bratislava 8. mája (TASR) - Žiadatelia o pracovné víza musia k žiadosti pri zamestnaniach, kde sa nevyžaduje doklad o vzdelaní, priložiť pracovnú zmluvu alebo, pokiaľ ide o kvalifikované povolania, aj doklad o vzdelaní. Vláda na stredajšom zasadnutí novelou nariadenia spresnila rozsah dokladov, ktorú sú pri jednotlivých povolaniach potrebné.

"Navrhuje sa spresniť rozsah dokladov, ktoré štátny príslušník tretej krajiny prikladá k žiadosti o udelenie národného víza v súlade s predmetom a účelom tohto nariadenia vlády," uviedol rezort práce, sociálnych vecí a rodiny v dôvodovej správe k materiálu.

Pracovná zmluva sa bude vyžadovať pri zamestnaniach, na ktoré sa nevyžaduje doklad o dosiahnutom stupni vzdelania alebo odbornej kvalifikácii. Ide napríklad povolania, ako upratovačka, chyžná, pomocný pracovník.

Pracovná zmluva a kópia dokladu o vzdelaní potrebného na výkon zamestnania alebo kópia dokladu o odbornej kvalifikácii potrebnej na výkon zamestnania bude potrebná, ak ide o zamestnanie vyžadujúce príslušný stupeň vzdelania alebo kvalifikáciu. V tomto prípade sa povinnosť týka napríklad špecialistov v rastlinnej výrobe, špecialistov v živočíšnej výrobe, spracovateľov hydiny, pekárov, spracovateľov mlieka či traktoristov.

Zároveň rezort práce navrhol precíznejšie vyjadriť záujem Slovenskej republiky udeľovať národné víza štátnym príslušníkom tretích krajín za podmienok a na účel podľa tohto nariadenia len v roku 2024.