Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Vodárne chystajú druhú etapu odkanalizovania Oravy

Oravská vodárenská spoločnosť che za viac ako 71 miliónov eur zintenzifikovať čistiarne odpadových vôd v Dolnom Kubíne, Nižnej a vybudovať ďalších približne 130 km modernej kanalizačnej siete.

Dolný Kubín 22. mája (TASR) – Oravská vodárenská spoločnosť (OVS) netrpezlivo čaká na schválenie financovania projektu druhej etapy odkanalizovania oravského regiónu. Za viac ako 71 miliónov eur chce zintenzifikovať čistiarne odpadových vôd v Dolnom Kubíne, Nižnej a vybudovať ďalších približne 130 km modernej kanalizačnej siete, na ktorú sa pripojí takmer 19.000 obyvateľov.

„Podľa našich predbežných informácií z bruselskej centrály Európskej únie musíme ešte pár dní počkať. Výsledok schvaľovacieho procesu tohto nadlimitného projektu by sme sa mali dozvedieť už koncom mája. Verím, že budeme úspešní, aby sme mohli čo najskôr začať so samotnými stavebnými prácami,“ uviedol dnes pre TASR generálny riaditeľ OVS Milan Ďaďo.

Nákladný projekt podľa neho rieši rozšírenie kanalizácie a vodovodu pre oblasť povodia Bielej Oravy a Polhoranky, konkrétne v obciach Hruštín, Novoť, Oravská Polhora, Rabča, Sihelné, Vavrečka, Zákamenné. „V aktuálnom plánovacom období do roku 2015 máme pripravený ešte jeden samostatný projekt pre aglomeráciu Žaškova a Párnice,“ spresnil generálny riaditeľ OVS.

„Z aglomerácií nad 2000 obyvateľov by nám tak zostávali už iba Chlebnice spoločne s Dlhou nad Oravou a Sedliackou Dubovou a Suchá Hora s Hladovkou. Samozrejme, pripravujeme aj ďalšie projekty. Doteraz zrealizované dielo je oproti nedávnej minulosti ohromným posunom v snahe odkanalizovať tento nádherný región, no jedným dychom treba povedať, že nebyť prílišnej byrokracie, mohlo to ísť oveľa rýchlejšie a v konečnom dôsledku by to bolo určite lacnejšie,“ dodal Ďaďo.