Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

VšZP postúpila ďalšie pohľadávky Slovenskej konsolidačnej

Poisťovňa postupovanie pohľadávok dopredu avizovala, umožňuje jej ho vlaňajšia zmena legislatívy.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) postúpila Slovenskej konsolidačnej ďalšie staré pohľadávky z poistného.

Ako vyplýva zo zmlúv zverejnených v centrálnom registri, do jej kasy by to malo tento mesiac priniesť 9,2 milióna eur. Najväčšia poisťovňa na trhu na štátnu Slovenskú konsolidačnú presunula pohľadávky za vyše 61 miliónov eur.

VšZP presunula v prvom kroku vo februári na Slovenskú konsolidačnú pohľadávky vo výške 7,2 milióna eur, dostane za ne 1,08 milióna eur. Podľa dohody ministerstiev financií a zdravotníctva so zdravotnými poisťovňami, v prípade záujmu môže VšZP Slovenskej konsolidačnej postúpiť staré pohľadávky do 176 miliónov eur. Dostane za ne 15 percent z ich hodnoty ako v tomto prípade.

Poisťovňa postupovanie pohľadávok dopredu avizovala, umožňuje jej ho vlaňajšia zmena legislatívy. Tento krok považuje VšZP za správny, keďže ide o staré pohľadávky, ktoré boli dlhodobo exekučne vymáhané a majú nízku bonitu. Postúpením starých pohľadávok sa chce VšZP zameriavať na vymáhanie nových pohľadávok, ktorých vymožiteľnosť je vyššia.