Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Vydavateľ kariet American Express prvýkrát za 26 rokov oznámil stratu

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Stratu spôsobila daňová reforma v USA, v dôsledku ktorej spoločnosť musela jednorazovo zaplatiť 2,6 miliardy USD.

New York 19. januára (TASR) - Americký vydavateľ kreditných kariet American Express zaznamenal na záver minulého roka prvú štvrťročnú stratu za takmer tri desaťročia, v dôsledku čoho na šesť mesiacov preruší program spätného odkúpenia akcií. Dôvodom je daňová reforma v USA.

Spoločnosť oznámila, že vo 4. štvrťroku minulého roka zaznamenala stratu vo výške 1,2 miliardy USD (980,79 milióna eur), čo na akciu predstavuje 1,41 USD. V rovnakom období predchádzajúceho roka dosiahla zisk 825 miliónov USD (0,88 USD/akcia). Kvartálna strata je prvá za 26 rokov.

Stratu jej spôsobila daňová reforma v USA, v dôsledku ktorej spoločnosť musela jednorazovo zaplatiť 2,6 miliardy USD. American Express zároveň oznámila, že v dôsledku nečakaných nákladov pozastaví v 1. polroku 2018 program spätného odkúpenia akcií.

Bez započítania mimoriadnych nákladov dosiahla firma zisk na akciu na úrovni 1,58 USD. Prekonala tak odhady analytikov, ktorí počítali s upraveným ziskom na akciu na úrovni 1,54 USD.

Celkové tržby sa zvýšili na 8,84 miliardy USD z 8,02 miliardy USD v rovnakom období roka 2016. Aj v tomto segmente spoločnosť American Express prekonala očakávania analytikov, ktorí počítali s rastom tržieb na 8,72 miliardy USD.

(1 EUR = 1,2235 USD)