Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Výkony nákladnej prepravy boli v septembri najvyššie za 16 mesiacov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Výrazný medziročný rast v nákladnej doprave podporila cestná doprava so zvýšením objemov prepraveného tovaru až o 24 %.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Podniky evidované na Slovensku v rámci nákladnej dopravy prepravili v septembri 2023 celkovo 21,2 milióna ton tovaru, čo je najvyšší objem za posledných 16 mesiacov. Medziročne vzrástol objem prepraveného tovaru o 17 %. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Výrazný medziročný rast v nákladnej doprave podporila cestná doprava so zvýšením objemov prepraveného tovaru až o 24 %. Dvojciferne, o 10,7 % rástla aj preprava po železnici. Pozitívny vývoj sa udržal aj v osobnej doprave, výrazne rástla hlavne preprava MHD. "Železnice sa síce stále doťahujú na lepšie roky pred pandémiou, napriek tomu v septembri prepravili najviac cestujúcich v tomto roku," priblížili štatistici.

Druhý z ukazovateľov charakterizujúci dopravu - výkony nákladnej dopravy zohľadňujúci aj prepravné vzdialenosti, medziročne poklesol o 13 % a dosiahol 2,9 miliardy tonokilometrov (tkm). Nižšie hodnoty boli ovplyvnené prepadom výkonov v oboch zložkách cestnej dopravy. Verejná doprava zaznamenala pokles o 6,6 %, o dve tretiny klesli najazdené kilometre aj v neverejnej nákladnej doprave. V prípade neverejnej dopravy ide o podielovo menšiu časť cestnej dopravy, ktorú realizujú nedopravné firmy, teda spoločnosti s iným hlavným predmetom podnikania ako je doprava.

Počet cestujúcich v osobnej doprave v septembri medziročne vzrástol o 11,2 % na 60,9 milióna osôb, čo boli takmer rovnaké hodnoty ako v septembri 2019. Dvojciferným tempom vzrástla medziročne rozhodujúca cestná doprava vplyvom rastu MHD o takmer 23 %. Železničná doprava medziročne stúpla o necelých 6 %. Táto zložka osobnej dopravy síce podľa ŠÚ nedosiahla predpandemické hodnoty, napriek tomu v septembri 2023 prepravila zatiaľ najvyšší tohtoročný počet cestujúcich a rast si udržala tretí mesiac po sebe.

Rast zaznamenali aj výkony osobnej dopravy zohľadňujúce dĺžku ciest, boli medziročne vyššie o 14 %. Dosiahli celkovo 938 miliónov osobokilometrov, čo boli najvyššie hodnoty v tomto roku. Výkony rástli v cestnej doprave o 15,2 %, železničná doprava zaznamenala rast o 10,9 % a váhovo najmenšia zložka ostatná doprava o 17,7 %.

V súhrne za prvých deväť mesiacov roku 2023 bolo v nákladnej doprave prepravených 163,2 milióna ton tovaru, čo predstavovalo medziročný pokles o 6,1 %. Výkony v tonokilometroch boli rovnako medziročne nižšie, o 11,5 %. V dopravných prostriedkoch osobnej dopravy sa pri medziročnom raste o 14,3 % prepravilo 505,2 milióna cestujúcich. V železničnej doprave sa preprava osôb zvýšila o 10,5 % a v cestnej doprave o 14,8 %. Výkony v osobokilometroch vzrástli o 15,4 %.