Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Výnosy z dlhopisov Španielska klesli, čaká sa, že štát požiada o pomoc

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa renomovaných britských novín Financial Times Madrid rokuje s Európskou úniou o preventívnej úverovej linke, ktorá by slúžila na nákup jeho dlhopisov Európskou centrálnou bankou.

Madrid 17. októbra (TASR) - Špekulácie, podľa ktorých Španielsko čoskoro požiada o finančnú pomoc, a tiež rozhodnutie agentúry Moody's ponechať rating krajiny v investičnom pásme stlačili dnes výnosy zo španielskych dlhopisov na najnižšiu úroveň za viac ako šesť mesiacov.

Presnejšie, výnos zo španielskeho 10-ročného dlhopisu na sekundárnych trhoch klesol dnes do 10.35 h SELČ o 27 bázických bodov na 5,54 % a nakrátko sa dokonca dostal až na 5,52 %, čo bola jeho najnižšia úroveň od 4. apríla tohto roka. V predchádzajúcich týždňoch sa pritom pohyboval blízko hranice 6 % práve pre neistotu v súvislosti so žiadosťou o pomoc.

Aj výnos z dvojročného dlhopisu sa znížil o 23 bázických bodov na 2,90 %.

Podľa renomovaných britských novín Financial Times (FT) Madrid rokuje s Európskou úniou o preventívnej úverovej linke, ktorá by slúžila na nákup jeho dlhopisov Európskou centrálnou bankou (ECB).

Táto žiadosť by mohla naraziť na menší odpor severných štátov eurozóny vzhľadom na to, že nepôjde o záchranný úver, ale iba o finančnú pomoc v naliehavých prípadoch, keď sa výnosy zo španielskych dlhopisov vyšplhajú na neudržateľnú úroveň, domnievajú sa FT.

"Posúvajú sa bližšie k žiadosti o pomoc, aj keď ju nemusia podať už dnes či zajtra a ani tento týždeň," uviedli FT s odvolaním sa na vysoký zdroj z EÚ, podľa ktorého odpor Nemecka k ďalšej finančnej pomoci Španielsku zoslabol.