Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Výroba áut v Británii v januári vzrástla o 21 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Produkcia zaznamenala nárast piaty mesiac v rade. V januári z výrobných liniek v Spojenom kráľovstve zišlo celkovo 82.997 áut, zatiaľ čo v rovnakom mesiaci minulého roka ich bolo 68.575.

Londýn 29. februára (TASR) - Výroba automobilov v Británii v januári medziročne vzrástla o 21 %. Podporil ju vysoký dopyt a zmiernenie problémov v dodávateľskom reťazci, oznámilo vo štvrtok britské Združenie výrobcov a predajcov áut. (SMMT). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Produkcia zaznamenala nárast piaty mesiac v rade. V januári z výrobných liniek v Spojenom kráľovstve zišlo celkovo 82.997 áut, zatiaľ čo v rovnakom mesiaci minulého roka ich bolo 68.575. SMMT ďalej uviedlo, že to, v akom rozsahu výroba automobilov v Británii pocíti dôsledky útokov na lodnú dopravu v Červenom mori, sa ešte len ukáže. Útoky na obchodné lode, ktoré militanti v Jemene označujú za prejav solidarity s Palestínčanmi, prinútili lodné spoločnosti k presmerovaniu svojich plavidiel na alternatívne trasy. To vedie k zdržaniam a zvyšovaniu nákladov v preprave tovarov po mori.

Väčšina produkcie britského automobilového priemyslu bola v januári určená na vývoz. Výroba elektrických vozidiel minulý mesiac vzrástla o 4,5 % na 29.590 kusov, čo predstavuje 35,7 % celkovej produkcie. Výkonný riaditeľ SMMT Mike Hawes minulý mesiac vyzval britskú vládu, aby podporila výrobu a predaj elektrických áut dočasným znížením sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na polovicu.