Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Vyššie ceny potravín a pohonných látok zdražili Česku jeho dlh

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Od začiatku mája úrokové náklady štátu za 10-ročnú pôžičku vzrástli takmer o 10 %.

Praha 15. mája (TASR) - Vyššie účty za benzín, drahšie mlieko a napríklad aj drahšie tričká. Také sú s miernym zveličením dôvody, prečo sa Českej republike v priebehu mája predražilo financovanie jej dlhov. Veritelia Česka sa totiž pod vplyvom nečakane rýchlo rastúcich cien v krajine začali báť o svoje investície a za nákup dlhopisov vlády požadujú už vyšší úrok.

Ako uviedol server e15.cz, len od začiatku mája tak úrokové náklady štátu za 10-ročnú pôžičku vzrástli takmer o 10 %. Zmenil sa tak trend z predchádzajúcich mesiacov, keď sa štátu darilo požičiavať si lacnejšie.

"Razancia aprílovej českej inflácie zaskočila trh a vrátila na stôl možnosť, že Česká národná banka bude musieť čoskoro hasiť cenový požiar," uviedol s odkazom na možnú hrozbu skoršieho pritvrdenia sadzieb v Česku analytik Raiffeisenbank František Táborský. Zvýšenie sadzieb centrálnou bankou totiž vedie k poklesu cien dlhopisov vlastnených investormi a tí prichádzajú o peniaze.

Za 10-ročný úver zaplatí Česko v súčasnosti až 1,9 % ročného úroku, čo je v blízkosti 4-ročného maxima. Podobne investori zvýšili svoje požiadavky aj v prípade ďalších splatností.

Úrokové náklady štátu na novovydaný dlh pritom v tomto roku ešte vzrastú. "V dôsledku vyššej inflácie aj menšej ochoty investorov držať dlhopisy sa výnos 10-ročného českého dlhopisu čoskoro dostane cez 2 %," predpokladá ekonóm Komerčnej banky Marek Dřímal. Nad 2 % bol úrok naposledy v marci 2014.

Okrem domácich príčin prispeje podľa neho k vyššiemu rastu cien kombinácia vyšších cien ropy a posilňujúceho kurzu dolára. "Tieto faktory zatlačili na rast úroku požadovaného veriteľmi aj na ďalších rozvíjajúcich sa trhoch," dodal Dřímal.

Rastúce úroky z dlhopisov by podľa ekonómov mali zároveň zvrátiť dlhoročný trend poklesu nákladov na obsluhu českého dlhu. Aj vďaka obdobiu záporných úrokových sadzieb zaplatila vlani Česká republika na úrokoch zo svojich pôžičiek spolu 39,5 miliardy Kč (1,55 miliardy eur). To bolo najmenej od roku 2008.